10 juni 2007

Hamilton wint zijn eerste GP


Lewis Hamilton heeft zijn eerste Grand Prix zege behaald tijdens zijn zesde race van zijn F1 debuut (nadat hij vijf Grands Prix op het podium is geweest). Vanaf begin tot eind had de McLaren coureur een foutloze race gereden op de enigszins dramatische GP van Canada.

Nick Heidfeld (2de) en Alex Wurz (3de) waren twee nieuwe kopstukken op het F1 podium. De vaste podium kopstukken zoals Fernando Alonso en Felipe Massa ontbraken dit keer. Fernando Alonso werd slechts zevende na een straf (stop and go van 10 seconden), terwijl Felipe Massa een zwarte vlag kreeg verlaten van de pitstraat onder rood licht en kon zijn wagen in de garage parkeren.

Hamilton's zege heeft hem omhoog gelift in het wereldkampioenschap, hij heeft nu acht punten voorsprong op Alonso, terwijl Massa op vijftien punten achterstand is gezet.
Niet slecht voor een debutant in de F1, Alonso heeft momenteel slechts een concurrent en dat is zijn eigen teamgenoot.

Maar deze race zal vooral in de herinnering blijven vanwege het ongeluk van de Pool, Robert Kubica in de BMW. Dit was zeker de zwaarste crash sinds de ongeluk met Ayrton Senna in 1994. Wonderbaarlijk genoeg heeft Kubica is niets gebroken of ernstig verwondingen aan over gehouden. Hieronder zien hoe de veiligheidskooi toegetakeld is, allemaal rechts zie je zijn voeten bijna uitkomen. Wel verloor hij kort na de klap het bewustzijn. Maar gelukkig liep alles goed af voor hem.


Verder was de race een paar keer onderbroken door een of andere crash en uiteindelijk wisten maar liefst tien auto's niet te finishen. Het was al met al een race vol mooie en slechte momenten.

De helden van vandaag waren zonder twijfel Alexander Wurz (Williams) die zijn eerste podium van het seizoen, op een mooie derde plaats heeft gescoord. En de tweede held kwam uit Japan, namelijk Takuma Sato (Super Aguri) hij wist zelfs nog Fernando Alonso voorbij te gaan met nog slechts drie ronden te gaan en zo op een uitzonderlijke zesde plaats te eindigen.

Maar ook Heiki Kovalainen heeft een geweldige race gereden, hij vertrok vanuit de 19de plaats maar wist op een mooie 4de plaats te eindigen, voor de Ferrari van Kimi Raikkonen. Zijn teammaat Giancarlo Fisichella was minder fortuinlijker, hij kreeg een zwarte vlag (eind van zijn race) voor het verlaten van de pitstraat onder rood licht.

En de laatste puntje ging naar Ralf Schumacher in de Toyota. Wel gefinisht maar buiten de punten waren Mark Webber (Red Bull), Nico Rosberg (Williams), Anthony Davidson (Super Aguri) en Rubens Barrcihello in de Honda.

En zoals gewoonlijk is Christijan Albers niet gefinisht, ook zijn teammaat Andre Sutil had dit keer geen geluk en na het raken van de muur was zijn race ook over.

Al met al een dramatische race voor sommige ... de volgende race zal op 17 juni in Amerika worden gehouden op het historische circuit van Indianapolis.

Geen opmerkingen: