04 juni 2007

Fictie of werkelijkheid?

Het monster van Loch Ness (ook wel Nessie genoemd) is een cryptozoölogisch (de studie van onbekende) dier dat volgens de legende zou leven in Loch Ness, een groot, diep meer in Schotland. Over het monster bestaan alleen vele vage en onduidelijk foto’s die in wezen niets bewijzen, sommige foto’s en films zouden zelfs trucage zijn en dus nep. Eigenlijk hetzelfde verhaal als met vliegende schotels en UFO’s.

Maar waar komt het verhaal over het monster van Loch Ness eigenlijk vandaan?

Het verhaal zou afkomstig zijn van de legende over het Ness-monster en Sint-Columba. In de rivier de Ness, zou vroeger een mensenetende Ness-monster hebben geleefd, maar deze werd in het jaar 500 na Christus verjaagd door ene Sint-Columba. Het monster had een man (Lugneus Mocumin) aangevallen, waarop Sint-Columba een kruis ophief en in de naam van God sprak: “Tot hier en niet verder! Raak de man niet aan! Ga onmiddellijk weg!”

Vervolgens ging het monster terug in de diepten van Loch Ness. Lugneus overleefde het voorval en de mensen die aanwezig waren bekeerden zich onmiddellijk tot het christendom.

Maar goed hoe mooi bovenstaande verhaal ook klinkt, hij lijkt niet erg geloofwaardig om maar te zwijgen van de wetenschappelijke waarde ervan.

Volgens sommigen zou Nessie een soort plesiosauriër zijn die zich in het meer zou hebben gevestigd. Maar als dit het geval zou zijn, dan moet er minstens een kleine populatie ervan bestaan, hoe zou anders één plesiosauriër in zijn eentje 65 miljoen jaar kunnen volhouden?

In 2000 heeft men een poging gedaan om Nessie te vinden, althans zijn aanwezigheid te detecteren. Tijdens een grootschalige zoekexpeditie (waar twaalf wetenschappers aan mee hebben gedaan) met geavanceerde sonarapparatuur heeft men het meer dag in, dag uit gescand. Tot ze ineens een object tegenkwamen van zo'n vijf meter lang dat verdacht veel op de vorm van Nessie leek. Wel moet vermeld worden dat een sonar geen perfect beeld maar slechts aanduidt waar het signaal teruggekaatst is.

Om te controleren of het geen tonnen waren of eventueel een wrak dat op de bodem lag, voeren ze er nog een keer overheen. Maar wat bleek, het object dat ze pas geleden hadden gezien op de sonar was weg. Dit zou dus betekenen dat er inderdaad iets massiefs rondzwemt, maar wat zou het kunnen zijn?

Sommigen beweren naar aanleiding hiervan dat het een jong of zelfs een volwassen plesiosaurus moet zijn.

Maar deze volwassen plesiosaurus zou na miljoenen jaren evolutie een stuk kleiner zijn dan de oorspronkelijke plesiosaurus. Men gaat uit van de theorie dat prooidieren ook "kleiner" zijn geworden.

Maar goed, de theorieën over wat het zou kunnen zijn teveel om op te noemen. Ook voor dieren is overleven in Loch Ness niet eenvoudig te noemen. Dit komt omdat er weinig voedsel is, maar aan de andere kant hebben zowel de vroegere als huidige dieren weten te overleven dit duidt dan op een goed lopend ecosysteem. Men heeft onlangs ook ontdekt dat er vele grotten en gangenstelsels zijn onder en om het meer Loch Ness. Iets wat vroeger alleen voor fantasieboeken bestemd was. Deze zouden de ideale schuilplaats voor Nessie zijn en dus min of meer kunnen verklaren waarom Nessie niet vaker gezien wordt.

Maar ondanks alles, blijft de vraag of Nessie daadwerkelijk bestaat nog steeds onbeantwoord.. Waarschijnlijk zal deze vraag nooit beantwoord worden?

Toen werd het een tijdje stil rondom het monster van Loch Ness, tot een amateur wetenschapper op 28 mei 2007 de beweging van een mysterieus object in het water van Loch Ness op video wist vast te leggen.



Misschien bestaat het monster van Loch Ness dus toch echt? Wie zal het zeggen......

Geen opmerkingen: