10 oktober 2010

Vettel wint de GP van Japan

Het is Sebastian Vettel gelukt om net zoals vorig jaar de GP van Japan op zijn naam te zetten. Verder heeft hij de pole position als de race overwinning op dezelfde dag geboekt wat op zich al een unicum in de F1 is, dus dat is meegenomen voor hem.
Hoe dan ook hij heeft geen fouten gemaakt en zijn hoofd koel gehouden, dat is eens wel anders geweest dit seizoen, maar de Red Bull wagen was vandaag wederom de snelste van het veld.
Door zijn overwinning vandaag is hij Hamilton in het WK voorbij gegaan.

Op de tweede plaats is zijn teamgenoot Mark Webber geëindigd, die van zijn team, Red Bull, geen steun heeft gekregen in de vorm van teamorders, dat is op zich vreemd want Webber is leider in het WK en kon dus iedere punt gebruiken om Alonso voor te blijven in het gevecht om de wereldtitel.
Leuk om te vermelden is dat Webber net zoals vorig jaar ook dit jaar de snelste ronde in Japan op zijn naam heeft gezet.

Sebastian Vettel met daarachter Mark Webber


Ik hoop niet dat Red Bull hetzelfde gaat meemaken als het McLaren team in 2007, toen Fernando Alonso (109 punten) en Lewis Hamilton (109 punten) om de titel vochten en uiteindelijk Kimi Raikkonen (110 punten) in de Ferrari met de titel er vandoor ging.

Fernando Alonso deed wat hij kon doen, zorgen dat hij op het podium kwam en niet al teveel punten kwijtraken aan zijn directe concurrent, Mark Webber. Deze laatste is weer 3 punten uitgelopen op Alonso, aan de ander kant mag Alonso in zijn handjes klappen dat het niet 10 punten zijn geweest. Alleen nu heeft Vettel hetzelfde aantal punten als Alonso en staan beiden op een gedeelde tweede plaats in het WK op 14 punten van de leider.

Wat de teamorders van Ferrari betreft, ben ik blij dat ze zijn geweest ... want Felipe Massa heeft in Singapore slechts één punt gescoord en vandaag in Japan, nul punten. Voor Ferrari een uitermate tegenvaller. De missie van Massa is heel simpel in de laatste drie GP's, punten scoren voor Ferrari en punten afsnoepen van de concurrentie van Alonso. Simple as that.

Op de vierde en vijfde plaats zijn beide McLaren's geëindigd, respectievelijk Jenson Button en Lewis Hamilton, het verschil tussen beide is nu slechts 3 punten, ook bij McLaren kan nog van alles gebeuren.

Als zesde is Michael Schumacher die in de race vandaag beter was dan zijn onfortuinlijk teamgenoot, Nico Rosberg die net zoals Robert Kubica tijdens de race één van de achterwielen verloor en dus zijn race net als Kubica moest opgeven zonder punten.
Voor Schumacher betekend zijn zesde plaats een stijging in het WK, voor de race stond hij achter Adrian Sutil nu staat hij negende met een voorsprong van 7 punten op Sutil.

Op plaatsen zeven en acht vinden we beide Sauber wagens, respectievelijk Kamui Kobayashi en Nick Heidfeld waarbij Heidfeld heel duidelijk in de slotfase van de wedstrijd Kobayashi voorbij liet gaan, vast vanwege teamorders want Heidfeld is de invaller en daar bovenop reed Kobayashi een thuiswedstrijd. Toch netjes van Heidfeld om in zijn tweede race voor Suaber meteen 4 punten te scoren.

En wederom heeft Rubens Barrichello zijn Williams in de top 10 gezet, dit keer op een negende plaats en de daarbij behorende magere 2 punten. Barrichello staat momenteel
op een teleurstellende elfde plaats in het WK, achter Schumacher en Sutil.

De laatste WK-punt ging naar Sebastien Buemi in de Toro Rosso.

Uitslag GP van Japan


Tot de volgende GP, die als het maandag door de FIA wordt goedgekeurd over twee weken in Zuid-Korea zal worden gehouden. Een gloednieuw en onbekend circuit voor de huidige F1 coureurs.





Bookmark and Share

Geen opmerkingen: