24 oktober 2010

Alonso wint de GP van Zuid-Korea

Hoewel ik dit keer de race niet LIVE heb gezien heb ik met spanning zitten kijken tijdens de uitzending om 14:00 uur 's-middags ... de start van de race was nou niet echt wat je zou verwachten maar met de hoeveelheid water op het circuit was het onmogelijk om de wagens op de baan te houden. Daarna werd de baan steeds droger en kon men overstappen op intermediates banden. Tijdens de race zouden er maar liefst negen wagens uitvallen.

Pas na zo'n 17 ronden achter de safety car kon de race eindelijk van start gaan en al gauw waren ook de eerste slachtoffers te zien. De aller eerste pechvogel was niemand minder dan de leider in het kampioenschap, Mark Webber die daarna ook Mercedes rijder, Nico Rosberg in zijn kielzog nam. En zo verliet Mark Webber Zuid-Korea met nul punten en leider af in het kampioenschap.

Gisteren schreef Sebastian Vettel geschiedenis door de eerste pole position op het circuit van Zuid-Korea te laten noteren, maar vandaag schreef hij zijn Renault krachtbron en ook hij verliet het circuit met nul punten. Voor Red Bull was Zuid-Korea de zwartste bladzijde van dit seizoen, beide wagens vielen uit en de hele team ging met nul punten naar huis. De laatste keer dat dit gebeurde was in Australie 2008 (Mark Webber en David Coulthard, allebei uitgevallen wegens een ongeluk).
Maar goed, gisteren tijdens de persconferentie zei Fernando Alonso al: "Alles is mogelijk, ook de concurrentie kan morgen uitvallen en met nul punten naar huis gaan, hopelijk behoor ik niet tot die groep?"
En Alonso heeft gelijk gekregen, alles is inderdaad mogelijk als je er maar in gelooft. Hoe dan ook hij schreef ook geschiedenis door de aller eerste GP van Zuid-Korea op zijn naam te zetten.
Voor Alonso, Ferrari en de fan's van beide was het een geweldig dag.

Ferrari's Hoop & Glorie


Nu kun je zeggen dan Alonso won omdat de concurrentie uitviel en dat hij mazzel heeft en nog meer van dat soort uitspraken, maar een ding is zeker hij heeft in de laatste vier Grands Prix incl. die van vandaag, drie ervan gewonnen en in totaal 90 WK-punten gescoord.
Hiermee heeft hij zichzelf niet een dienst bewezen door nu de leiding in het kampioenschap over te nemen maar ook ervoor te zorgen dat Ferrari nu op slechts 13 punten staat van de nummer 2, de F1 team van McLaren. De constructeurschap is een utopie voor Ferrari sinds ze 41 punten minder hebben dan de nummer 1, de
F1 team van Red Bull.

Maar de wereldtitel voor Alonso is binnen handbereik, maar we moeten niet te vroeg gaan juichen want Alonso moet nog twee Grands Prix rijden en moet zeker minstens nog een keer winnen en daarnaast moet zijn motor ook heel blijven want ook hij heeft al acht motoren gebruikt en de inzet van een negende motor zou wel eens het einde van zijn sprookje kunnen worden, net als het uitvallen in de resterende twee races.

Alonso's vreugde sprong in Zuid-Korea


Tweede werd Lewis Hamilton in de Mclaren, ook hij mag van geluk spreken dat Mark Webber en Sebastian Vettel uitvielen, daarnaast heeft zijn teamgenoot (de regerende wereldkampioen) ook geen punten gescoord. Hoewel alle vijf koplopers nog steeds in theorie kans maken op de wereldtitel kunnen we vaststellen dat vanaf heden Button in dienst van Hamilton gaat rijden.

Derde werd Felipe Massa, die uiteindelijk deed wat van hem verwacht was, namelijk zoveel mogelijk punten scoren voor Ferrari. Eigenlijk was het veel beter geweest als hij voor Hamilton was geëindigd maar dat vandaag teveel van hem verwacht.

V.l.n.r. Lewis Hamilton, Stefano Domenicali, Fernando Alonso en Felipe Massa


Op de vierde plaats en net buiten het podium zien we een blije Michael Schumacher (Mercedes) die de beste resultaat van het seizoen wist te boeken.

Als vijfde is Robert Kubica in zijn Renault geeindigd en zo werd de eer van Renault nog gered, zeker naar het uitvallen van beide Red Bulls wagens die door de Renault krachtbron worden aangedreven.

Op de zesde plaats zien we Vitantonio Liuzzi in de enige overgebleven Force India die een goede race heeft gereden en verrassend in de top 10 wist te eindigen.

Zevende vinden we Rubens Barrichello in de Williams, jammer genoeg komt hij telkens tekort om hoger in de top 10 te eindigen terwijl hij genoeg ervaring heeft om beter te kunnen.

Op de achtste en negende plaats vinden we beide Saubers, respectievelijk die van Kamui Kobayashi en Nick Heidfeld die het wederom netjes deden en ent zoals in de voorgaande GP in de top 10 waren geëindigd.

De laatste plaats in de top 10 ging naar de tweede Willaims rijder, Nico Hulkenberg die weer een WK-puntje wist te scoren. Hoewel Nico het goed doet in zijn rookie jaar is het nog maar de vraag of hij volgende seizoen F1 zal rijden? Zijn plek bij Williams staat momenteel onder druk vanwege de komst van Pastor Maldonado uit Venezuela en kersverse GP2 kampioen 2010 naar Williams volgende seizoen.



En zo blijven er nog slechts twee GP's over dit seizoen, die van Brazilië en dan de afsluiter van het seizoen in Abu Dhabi. Tot over twee weken!



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: