16 mei 2010

Mark Webber wint de GP van Monaco

Monaco


Wat een race in Monaco!
Fernando Alonso moest starten vanuit de pitstraat, voor Alonso was de opdracht eenvoudig, blijft van het vangrail af en scoor zoveel mogelijk punten.
Maar het blijft een afknapper, zeker als je Alonso bent en met Renault (2006) en McLaren (2007) al eerder de GP van Monaco op zijn naam wist te zetten.

De race was amper begonnen of de 1ste uitvaller was al feit, Nico Hulkenberg parkeerde zijn Williams in de vangrails inclusief vonken en al. Hierdoor kwam de safetycar op de baan en Alonso ging meteen de pits in.

Start GP van Monaco


Het was sowieso een genot om te zien hoe Alonso door de nauwe stratencircuit van Monte Carlo hier en daar een gaatje vond om een langzamer auto in te halen en dat is niet altijd makkelijk op een circuit zoals deze.

En na drie ronden viel Jenson Button uit met motorproblemen, nul punten voor Button en één auto minder voor de McLaren team. Pas in ronde 20 kwam bijna iedereen voor een pitstop. En weer zagen we dat Michael Schumacher zijn tegenstander, Rubens Barruchello niet op de baan maar na een pitstop had ingehaald.

In ronde 24 weer een paar uitvallers, dit keer waren het De la Rosa en Glock. Terwijl na 25 ronden, Alonso al op de 8ste plaats rondreed. Vier ronden later weer een uitvaller, Di Grassi was de ongelukkig. En we zagen hoe Alonso ineens Schumacher voorbij ging. Een ronde later weer een uitvaller, ze vallen nu bij bosjes ... dit keer de Japanner, Kamui Kobayashi.

En ja hoor, drie ronden later weer een uitvaller, Rubens Barrichello was dit keer degene die de tweede safetycar situatie veroorzaakt. In ronde 44 wederom de safetycar voor de 3de keer naar buiten, later bleek ergens op de plek waar Barrichello verongelukt was, een putdeksel los te zijn.

In de 61ste ronde was het de beurt aan Bruno Senna, hij reed de pits in en kon meteen zijn spullen inpakken. Zijn oom, Ayrton Senna wist 6 keer de GP van Monaco te winnen, waarvan 5 keer zelfs achtereenvolgend (1989 - 1993). Senna is in Monaco recordhouder kwa overwinningen, een van de weinig records die niet in handen is van Schumacher.
Tegelijkertijd viel ook Kovalainen uit, inmiddels de 9de uitvaller. Ook in 2009 viel Kovolainen uit, toen hij nog voor McLaren reed.

Drie ronden voor het einde waren we nog getuige van een heftig ongeluk tussen Chandhok en Trulli waarbij alleen materieel schade ontstond, zodanig dat de safetycar voor de 4de keer naar buiten moest. Ik had gisteren al gezegd dat in Monaco normaal gesproken altijd veel uitvallers zijn. Tijdens de safetycar viel ook Petrov waardoor de aantal uitvallers op Monaco dit jaar op 12 is gekomen. Zeven meer dan in 2009.

Tot de aller laatste ronde ging men als een treintje achter de safety, tot de safetycar in de laatste bocht naar binnen reed en men een sprint trok naar de finish.

Safetycar on the track


De Australiër Mark Webber won zijn tweede race van het seizoen en is nu leider in het kampioenschap, zijn teammaat Sebastian Vettel, werd tweede en heeft nu ook net zoveel punten als Webber in het kampioenschap echter één overwinning minder.
Robert Kubica werd derde en staat nu 7de in het kampioenschap. Als 4de is Felipe Massa geëindigd en scoorde 12 punten voor hem en Ferrari, waarbij hij nu 5de in het kampioenschap staat.
Op de 5de plaats vinden we Lewis Hamilton in de Mclaren, gevolgd door Michael Schumacher in de Mercedes.
Alonso let er even niet op en we zagen hoe Schumacher zijn Mercedes aan de rechterkant van de Ferrari voorbij ging en zo nog 6de wist te worden. En Alonso genoegen moest nemen met de 7de plaats.

Echter na de wedstrijd werd Schumacher bestraft en zo kreeg alsnog Alonso zijn 6de plaats terug en Schumacher werd officieel 12de nadat hij een straf had gekregen van 20 seconden bovenop zijn tijd. Alonso blijft hoe dan ook op de 3de plaats in het WK. En weer heeft Schumacher een deuk in zijn reputatie opgelopen.






Nico Rosberg wordt nu 7de, waardoor hij nu 8ste in het WK staat met 34 voorsprong op zijn teamgenoot, Schumacher. Op plaatsen 8 en 9 zijn nu respectievelijk Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi (die met 2 WK-punten werd beloond tijdens zijn 50ste GP) geëindigd, in totaal 6 WK-punten voor de Force India team. En dankzij Schumacher, heeft Sebastien Buemi met STR (zuster team van red Bull) ook zijn eerste punt van het seizoen binnen doordat hij nu op de 10de plaats komt.


De grootste verliezers waren zonder twijfel de McLaren team, Button ging van leider in het WK naar de 4de plaats en Hamilton staat achter Massa in het WK stand. In de constructeurschap staat McLaren nu op de 3de plaats.

De grootste winnaar was Red Bull, ze staan als team op de 1ste plaats in de constructeurschap, en hun rijders staan nu met gelijke punten op de 1ste en 2de plaats in het WK.

Ferrari komt enigszins er goed van af, door 2de in het constructeurschap te blijven met Fernando Alonso op de 3de en Felipe Massa op de 5de plaats in het WK.

En zo is de GP van Monaco geëindigd. Tot de volgende GP!
.

Bookmark and Share

Geen opmerkingen: