13 mei 2010

Formule 1 viert zijn 60 jaar in Monaco

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de eerste officiële Formule 1 Grand Prix werd gehouden, dat was op 13 mei 1950 in Engeland op het circuit van Silverstone. En vandaag begon officieel de 57ste editie van de GP van Monaco, waarvan de GP aanstaande zondag zal worden verreden.

Destijds was Silverstone een verlaten vliegveld die in de Tweede Wereldoorlog in gebruik was en zo begon de Formule 1 60 jaar geleden. De race werd toen niet zoals nu gebruikelijk is op een zondag maar op een zaterdag gehouden.

De GP van Italië en Engeland zijn de enigen Grands Prix die sinds 1950 tot op heden op het F1 kalender hebben gestaan, allebei hebben ze 60 GP's georganiseerd.

De start werd om 14:30 uur (lokale tijd) gegeven en de eerste Formule 1 GP zou gewonnen worden door de Italiaan Dr. Emilio Giuseppe "Nino" Farina met een Alfa Romeo 158.
Hij won in de allereerste seizoen van de F1 maar liefst 3 races net zoveel als Juan Manuel Fangio, maar Farina werd de eerste F1 wereldkampioen in 1950.
Farina zou racen tot 1955 en dan zijn helm aan wilgen hangen. In 1966 kwam hij om het leven toen hij als toeschouwer onderweg was naar de GP van Frankrijk, een GP die hij zelf nooit heeft kunnen winnen.

Tijdens de eerste F1 Grand Prix waren deelnemers aanwezig uit Frankrijk, Monaco, België, Italië, Zwitserland, Engeland, Ierland, Argentinië en Thailand. In totaal hadden zich 21 deelnemers ingeschreven. In de goede oude tijden mochten twee coureurs een chassis delen of zelfs van auto's omruilen als ze maar van dezelfde team waren. De eerste Grand Prix werd georganiseerd door Anthony Noghès.


Onder de toeschouwers waren Koning George VI, Koningin Elizabeth en de jonge Prinses Margaret.





In 1950 werden in totaal 7 races gehouden, Engeland, Monaco, Indianapolis 500, Zwitserland, België, Frankrijk en Italië.

De idee om een Grand Prix te houden ontstond tijdens de Franse races eind 19de eeuw. De aantrekkingskracht op het publiek nam steeds toe en in 1924 werd de Association Internationale des Automobiles Clubs Reconnus (A.I.A.C.R.) opgericht, met als doel wereldwijd de autosport en de belangen van de automobilist te behartigen en te coördineren voor de diverse landenclubs.

In de loop der jaren werden allerlei races georganiseerd met bekende namen zoals de Italiaan Tazio Nuvolari en de Duitser Bernd Rosemeyer, zij waren de sterren van vroeger.
In 1947, na de gedwongen pauze door de Tweede Wereldoorlog, hebben de landenclubs zich georganiseerd en gezamenlijk de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) opgericht met het hoofdkwartier in Parijs.

En zo werd op 13 mei 1950 om 14:29 uur het signaal gegeven voor de start van de eerste F1 Grand Prix echter volgens de verslaggeving uit die tijd gebeurde het volgende, alle auto's zouden zijn weggereden behalve de auto's van Alfa Romeo.
Want volgens de verantwoordelijke voor het merk Alfa Romeo, de heer Guidotti zouden de anderen 30 seconden te vroeg zijn vertrokken. Want de GP zou officieel pas om 14:30 uur van start gaan.
En zo werd de start voor de GP van Silverstone om 14:30 uur officieel gegeven.

Niemand had toen durven dromen dat de F1 zo groot en belangrijk zou worden in de komende jaren en dat ze zo een stempel zou drukken op de autowereld zowel sportief als op technologisch gebied. Het zou nog jaren duren voordat de F1 een perfect geolied evenement zou worden, met de komst van Bernie Ecclestone in 1969 werd dat een feit.
Hij kocht eerst het Brabham F1 team en won zo invloed binnen de F1 wereld, totdat hij verantwoordelijk werd gesteld voor de F1 commercialisering.
Vanaf de jaren 80 zou hij zorgen voor de talloze transacties waar de sponsoring en rechten van de F1 mee gemoeid waren.
En zo is de F1 gegroeid tot een wereldwijd en invloedrijke autosport evenement die tot op heden nog niet geëvenaard is door een ander klasse van autosport.

De vraag is, zal de Formule 1 ooit zijn 100 jarig bestaan vieren?
.
.
Bookmark and Share

Geen opmerkingen: