29 mei 2010

Kwalificatie GP Turkije

V.l.n.r. Lewis Hamilton, Mark Webber en Sebastian Vettel


De kwalificatie was wederom een feestje voor Red Bull in Turkije. Voor de 7de keer heeft een rijder van Red Bull de pole position en voor de 6de staan beide Red Bull rijders in de kwalificatie top 3.

Voor Mark Webber was het ook de 3de keer achter elkaar dat hij de pole position in handen heeft, in totaal heeft Webber al 4 poles op zijn naam staan dit seizoen terwijl zijn teammaat Sebastian Vettlel genoegen moet nemen met 4 poles.

Momenteel is Webber ook leider in het Kampioenschap. Daarbij komt dat dat Webber de laatste twee races van pole is vertrokken en ze allebei ook gewonnen heeft, de vraag is: "Gaat hij ook winnen in Turkije?"

Hoe dan ook morgen vertrekt de Australier Mark Webber van pole position, op de 2de startplaats vinden we naast hem morgen, Lewis Hamilton in de Mclaren die in het laatste ronde van de kwalificatie de pole miste met slechts een verschil van 0,138 sec.

Vanuit de 3de plaats vertrekt Sebastian Vettel in de tweede Red Bull wagen, die het wederom zijn meerdere in Webber moest herkennen.

Op de 4de plaats vinden we de tweede McLaren wagen van Jenson Button die momenteel ook 4de in het kampioenschap staat en maar moeizaam zijn teammaat kan bijhouden in de laatste races.
Button is ook de laatste winnaar van de GP van Turkije, maar eerlijk gezegd zie ik hem morgen dat niet herhalen.

De 5de en 6de stratplaatsen gingen naar de Mercedes wagens van respectievelijk Michael Schumacher en Nico Rosberg. Dit keer was Schumacher iets sneller dan zijn jonger teammaat. Ben benieuwd hoe Schumacher het tijdens de race gaat doen.

Op de 7de plaats vinden we de Pool Robert Kubica in de Renault wagen en tot op heden heeft hij altijd de kwalificatie top 10 gehaald.

En dan vinden we op de 8ste plek de eerste Ferrari op de grid, de Braziliaan Felipe Massa en dat belooft niet veel goeds voor morgen. Massa heeft in Turkije drie al Grands Prix gewonnen ( 2006, 2007 en 2008). Vorige jaar werd Massa slechts 6de en wist maar drie magere WK-punten te scoren.

Wat mij betreft is de verrassing tijdens de kwalificatie nog altijd de Russische "rookie" Vitaly Petrov, hij kreeg het voor elkaar om de tweede Renault naar de top 10 te rijden en dat is op zich al een heel prestatie.

De kwalificatie top 10 wordt vervolgens afgesloten door de Japanner Kamui Kobayashi die sinds de GP van Maleisiƫ niet meer in de top is terecht gekomen.

Tja, en wie missen we eigenlijk in de top 10 dit keer? Wat dachten jullie van de Ferrari rijder, Fernando Alonso? Juist hij wist geen snel tijd te rijden en kwam uiteindelijk op een niets zeggende 12de startplaats. Nu weten we dat Alonso goed naar voren kan rijden, dat zagen we ook in Monaco. Maar in Turkije is het heel anders en zo te zien zijn de Ferrari's niet snel genoeg om de Red Bull's en de McLaren's te kunnen bijhouden. Echter statische gezien staan de Ferraris er beter voor, zij hebben in Turkije drie keer gewonnen terwijl McLaren slechts eentje heeft gewonnen (de 1ste GP van Turkije in 2005, gewonnen door Kimi Raikkonen).

Maar goed, Ferrari rijdt morgen niet zomaar een GP, ze rijden namelijk morgen hun 800ste GP en als dat geen reden is om je iets sneller te laten rijden dan weet ik het ook niet meer.

De GP van Turkije is morgen om 14:00 uur, tot morgen!
.

Bookmark and Share

Geen opmerkingen: