16 april 2010

Lou Biou - Feest van de Fabelachtige Stier

Sinds gisteren draait in de bioscoop een bijzondere documentaire, twee Nederlandse documentairemakers laten zien hoe de aficionados (stieren liefhebbers in hart en nieren) zich voorbereiden op wat komen gaat.
Stierenvechters zijn zoiets als de oude gladiatoren van vroeger.
Hoe dan ook het is een spel dat niemand wint maar gewoon speelt, het is een gevecht tussen mens en dier ... in dit spel is het jij en de stier, er zit niets tussen beide in.


Camargue, paarden, stieren en kastelen


Stierenvechten is niet alleen erg populair in Spanje en Portugal, maar ook in Zuid-Frankrijk. In de Camargue is dit spel nog steeds erg populair en dus wordt de arena in het centrum van Arles tot de nok toe gevuld met stierenvechten liefhebbers. Een bijzonder gevoel, dat voor een buitenstaander niet te bevatten is, maakt zich meester van de aficionados.

Je wordt geen aficionado, je wordt ermee geboren, het zit in je bloed ... in het bloed van je voorouders.

Ik ben al bij de "encierros" in Pamplona geweest en vele malen bij de "largadas" in Portugal (dat zijn de stratencircuits waar de stieren los worden gelaten), ook dit jaar ga ik in September naar de jaarlijkse feesten maar nu staat de stierenvechten c.q. stierenkoersen in de Camargue op mijn verlanglijst, wellicht volgend jaar?

Camargue gebied


Op mijn lijst staat nu de
Féria van Saint-Rémy wordt traditioneel jaarlijks in het weekend van 15 augustus gehouden. Net als in Portugal is het hier verboden om het stier te doden tijdens de stierengevechten.
Naast de stierenvechten worden allerlei spektakels met stieren en koersen van de Camargue. En op straat wordt een groot volksfeest gehouden met veel animatie en muziek.
Traditioneel eindigt de F
éria met "Les 100 Chevaux", 100 paarden uit de Camargue (die in vrijheid leven) lopen 's-avonds op de rondweg.

Maar ik ga alvast de sfeer van de Camargue
in de bioscoop proeven!



Bookmark and Share

.

1 opmerking:

Anoniem zei

Excellent post I must say.. Simple but yet interesting and engaging.. Keep up the awesome work!

cheap nolvadex