17 april 2010

Button wint GP van China

Zoals aangekondigd was er geen zonnetje te bekennen tijdens de GP van China en vlak nadat de race was begonnen, kwamen er wat druppels water uit de hemel naar beneden. Chandhok Hispania) en Di Grassi (Virgin) zouden beide vanaf de pits starten.
Al vroeg in het begin veroorzaakte Vitantonio Liuzzi een eenzijdige ongeluk en moest de safetycar op de baan, hierdoor schoof het hele veld naar elkaar toe.

De regen kwam en ging waardoor de pits veelvuldig door de coureurs werd opgezocht om van banden te wisselen, ook moest iedereen zijn strategie telkens aanpassen.
Halverwege kwam de safetycar nog een keer de baan op, niet vanwege een ongeluk maar wegens wat verdwaalde onderdelen die op de racebaan lagen en dus gevaarlijk voor de wagens.
Vandaag reed Sauber coureur, Pedro de la Rosa zijn 75ste GP. Erg veel heeft hij niet kunnen genieten want al na zeven ronden moest hij de Sauber aan de kant zetten.

V.l.n.r. Jenson Button (1ste), Lewis Hamilton (2de) en Nico Rosberg (3de)


Maar goed het was in ieder geval een prachtige race en dat allemaal vanwege de regen.
Uiteindelijk werd de Grand prix van China door Jenson Button in de McLaren-Mercedes gewonnen, zijn tweede overwinning van het seizoen. De regerende wereldkampioen is bezig met het prolongeren van zijn titel en is nu naar vier GP's leider in het kampioenschap met 60 punten.
Zoals verwacht zouden de McLaren's het goed doen in China en dat was ook zo, want tweede werd Lewis Hamilton en zo werd het voor het McLaren team een 1-2 tje in China.
Na de 1-2 van Ferrari in Bahrein en de 1-2 voor Red Bull in Maleisië was het nu de beurt aan McLaren.
En de derde podium plaats ging naar Nico Rosberg, de Duitser reed aan het begin nog aan de leiding maar kon dit niet volhouden en zakte langzaam terug naar de derde plaats die hij echter niet meer afstond. Hij mag tevreden zijn met zijn 2de podium van het seizoen en zijn 2de plek in het kampioenschap.

Vierde werd Ferrari rijder, Fernando Alonso hoewel hij een wereldstart had gemaakt (sprong vanuit de 3de naar de1ste plaats) bleek later dat hij te vroeg was gestart en kreeg voor zijn jumpstart een drive through penalty. Uiteindelijk kon hij nog 4de finishen en 12 punten meenemen die hij in de loop van het seizoen hard zal nodig hebben nu de concurrentie groter is dan verwacht.

Op de vijfde plaats is de Pool, Robert Kubica geëindigd en dat is niet slecht voor Renault want ook zijn teamgenoot deed goede zaken. De Russiche rookie Vitaly Petrov reed magistraal de tweede Renault naar de zevende plaats en scoorde hiermee zijn eerste WK-punten. In de slotfase van de race
heeft Petrov, Schumacher prachtig ingehaald. Zoiets had Schumacher nog nooit van zijn leven meegemaakt ... tot vandaag dan. Later nam Petrov ook Webber te pakken. Dus kan ik terecht zeggen dat hij de man van de wedstrijd was in China.

En nu de zesde plaats, deze is voor Sebastian Vettel, de jonge Duitser had weliswaar de pole gereden maar dat heeft hem geen voordeel gegeven. Vettel moest ook zijn meerdere herkennen toen Hamilton hem zowel op de baan als in de pits het leven zuur maakte en van hem uiteindelijk won ... wat een stelletje kemphanen.
Ook de teamgenoot van Vettel had geen geluk vandaag, ook hij vertrok vanuit de eerste startrij maar kon dat ook niet behouden en zou uiteindelijk op de achtste plaats eindigen.
Voor het Red Bull Racing team was China een zware desillusie.

De negende plaats ging naar Felipe Massa in de tweede Ferrari, ook hij kon niet imponeren met zijn Ferrari, zijn teammaat was hem al te snel af geweest en dat geldt ook voor de concurrentie. Na de vorige GP was hij nog leider in het kampioenschap en nu na de GP van China is hij teruggezakt naar de 6de plek in het kampioenschap, dat doet erg pijn.

Michael Schumacher


En de laatste WK-punt in China gaat naar de 10de plaats en daar vinden we niemand minder dan Michael Schumacher in de tweede Mercedes wagen. En dat terwijl zijn jongere teamgenoot op het podium stond, komt ooit Schumacher nog terug?
Tot op heden heeft Schumacher alle kwalificatie en race duels met zijn teamgenoot Rosberg verloren.
Ook Schumacher kreeg Hamilton achter zich en na een paar stevige rondjes ging Hamilton hem voorbij, gevolgd door nog een paar wagens en zo verloor Schumacher in een rondje maar liefst drie posities. In de allerlaatste ronde zou Schumacher worden ingehaald door zijn ex-teamgenoot, Felipe Massa in de Ferrari en zo teruggewezen naar de 10de plek, wat een race!


De volgende Grand Prix wordt in Spanje op 9 mei gereden, de eerste GP die in Europa zal worden verreden. Dus dat wordt op een houtje bijten de komende drie weken.
.


Bookmark and Share

Geen opmerkingen: