25 mei 2008

Hamilton wint Monaco tombola

Lewis Hamilton wint zijn aller eerste GP van Monaco in de straten van Monte Carlo en daarmee ook zijn tweede GP van het seizoen, een race die door de regen in een tombola was veranderd en hier en daar de nodige slachtoffers eiste. Een van die eerste slachtoffers bleek bijna Hamilton te worden, hoewel hij in de 5de ronde de vangrail niet wist te ontwijken en zijn band had beschadigd, gelukkig voor hem kon hij de pitsstraat bereiken en zijn rechterband laten vervangen ... na de schrik deed hij het rustig aan en dat heeft hem uiteindelijk de overwinning opgeleverd.
Door de overwinning in Monaco leidt Hamilton nu het kampioenschap met 38 punten.

Lewis Hamilton (McLaren)


Ja, het kan raar verlopen in een race op Monaco, je bent namelijk nooit zeker van de plaats waar je op dat moment rijdt ... je bent overgeleverd aan de weergoden en aan de elasticiteit van de stalen vangrail.


Toch wil ik iets opmerken, de Grand Prix koning van Monaco is nog steeds Ayrton Senna, die maar liefst zeven maal gewonnen heeft. Sailiant detail is dat zaterdag de GP2 race gewonnen werd door Bruno Senna (de neef van Ayrton) met een helm design die veel op die van zijn oom lijkt.
Echter als we goed naar de helm design van Lewis Hamilton kijken dan lijkt deze ook erg op die van Senna. Hoe kan het anders als je fan bent geweest van Ayrton Senna en nu ook in een McLaren rondrijdt?

Verrassend was de 2de plaats van Robert Kubica, de Pool wist zich te nestelen tussen Hamilton en Massa en gaf daarna zijn plaats niet weg. Voor het BMW team deed hij goede zaken, terwijl zijn teammaat Nick Heidfeld niet verder is gekomen dan een 14de plaats.

Derde werd Felipe Massa in de Ferrari, ook voor hem een afknapper ... zeker als je vanuit pole bent vertrokken en aan de leiding hebt gereden. Maar een foutje kwam hem uiteindelijk duur te staan.
Mark Webber heeft wederom vriend en vijand weten te verrassen met een mooie 4de plaats, net buiten het podium maar er toch niet minder om.

De jonge Vettel wist zijn Toro Rosso weer in de punten te laten finishen en was erg blij met zijn 5de plaats. Ook Barrichello (die na 22 GP's puntloos weer in de punten eindigd), Nakajima en
Kovalainen hebben geprofiteerd van het wegvallen van Sutil en Raikkonen ... maar dat is racen, soms zit het mee, soms zit het tegen. Als we de top van gisteren bekijken dan ontbreekt in Monaco eentje op het podium, namelijk Kimi Raikkonen.

Maar waar is Kimi?
Kimi heeft zeker ook geen foutloze race gereden en vlak voor het einde heeft hij een blunder begaan door heel laat te remmen en hierdoor zijn 5de plaats weg te gooien doordat hij volop op zijn voorganger was ingereden.

Aan de andere kant heeft hij Sutil die op dat moment op de 4de plaats reed en onderweg was naar een legendarische finish in de Force India wagen, letterlijk en figuurlijk van de baan gereden. En daar ging de droom finish van Sutil en zijn team aan diggelen.
Sutil moest even verderop zijn race opgeven terwijl Kimi nog door kon rijden nadat hij heel tijd had verloren in de pits toen zijn team zijn voorvleugel had vervangen ... uiteindelijk wist hij nog voor Alonso te eindigen maar het was hoe dan ook een roemloze finish op de 9de plaats net buiten de punten. Een waardeloze prestatie voor een regerend wereldkampioen.

Maar de held van Monaco was Adrian Sutil, hij wist in Monaco een foutloze race te rijden en kwam zelfs op de 4de plaats terecht, wie had dat ooit verwacht van een Force India wagen? Notabene van de 18de plaats gestart. Verder wist Sutil een paar ronden de snelste tijd te noteren.
Zijn teammaat Giancarlo Fisichella was net als in de kwalificatie
ook in de race niet zo sterk en moest al vroeg zijn wagen aan de kant zetten en dat tijdens zijn 200ste GP.

Adrian Sutil (Force India F1)


Telleurstellend was ook Fernando Alonso, doordat zijn wagen twee keer beschadigd raakte, een keer door een fout van Nico Rosberg die vervolgens keihard op de Renault van Alonso inreed en de tweede keer door een enthousiate inhaalmanouvre op Nick Heidfeld die zijn BMW in de ronde zag gaan.
Alonso reed mijn inziens ook te lang op de verkeerde banden rond en dat heeft hem een achterstand opgeleverd die niet goed te maken was, ook niet toen hij als eerste op "slicks" overging met veel risico en dus vrijwel kansloos om in de punten te eindigen. Hij wist alsnog op een 10de plaats te eindigen, maar ook hier geldt ... een glorieuze race voor iemand die vorig jaar nog de GP van Monaco op zijn naam wist te zetten.

Hoewel de Ferrari's in de kwalificatie erg sterk waren ... hebben zij in de race een waardeloze prestatie geleverd terwijl de McLaren's maximaal hebben geprofiteerd van de fouten van anderen. BMW heeft het wederom goed gedaan maar de tweede wagen kon niet mee doen. Verder heeft de Japanner Nakajima nog punten weten te scoren gedurend de 600ste Grand Prix van het team Williams terwijl zijn teammaat Rosberg de verwachting niet kon waarmaken die hij had tentoongesteld tijdens de kwalificatie.


Maar goed nieuwe ronde, nieuwe kansen ... in Canada heeft iedereen weer een kans op revanche.

.

Geen opmerkingen: