14 februari 2010

Avatar

Gisterenavond was het eindelijk zover, samen met Angeleyes naar de film Avatar van James Cameron geweest, inclusief privé chauffeur, onze zoon bracht en haalde ons. Leuker kon hij het niet maken.

Bij binnenkomst een behoorlijke bril inclusief schoonmaak tissue in de handen gedrukt gekregen.
Voor de film Avatar begon zagen we nog een paar 3D films die binnenkort uitkomen, namelijk Shrek "The Final Chapter" en Alice in Wonderland. En dat zag er al erg goed uit, 3D ... de extra dimensie. Wat mij meteen opviel was dat de ondertiteling erg voorop was en daardoor bleef het beeld een beetje onscherp tijdens het lezen .... normaal gesproken vloeit dat in elkaar over maar niet bij 3D, dus dat was even wennen.

Avatar


Ja, en toen begon de film, prachtige beelden. Vanaf het begin tot het eind was ik als het ware in de film zelf (althans dat gevoel had ik). Dit was op zich al een nieuwe ervaring en het beviel mij prima. De film zelf duurde 161 minuten, net geen 3 uur maar ik moet bekennen dat de tijd voorbij ging en voordat je het wist was de film afgelopen. Dat werd mede veroorzaakt door het feit dat je een bril op had en daardoor werd je niet afgeleid door je omgeving, want je kon niet uit je ooghoeken kijken met zo'n bril op, daarnaast als je hoofd zou omdraaien dan kon je de film niet meer volgen en dus bewoog je hoofd eenvoudigweg niet.

Even lijkt Jake mee te werken aan de ondergang van de Na'vi, maar een love affaire met een van de Na'vi, namelijk Neytiri, de dochter van de leider, Eytukan van de Omaticaya clan of Pandora gooit roet in het eten. Al spoedig ziet Jake in dat de Na'vi niet de vijand zijn maar zijn eigen mensen die uit eerzucht de prachtige Pandora willen vernietigen en met haar de plaatselijke inboorlingen slechts voor het verkrijgen van het kostbare unobtainium.

Er volgt een oorlog tussen de mens en de Na'vi waaruit blijkt dat de Na'vi geen partij zijn voor de extreme wapentuig van de mensheid ... en hoe het afloopt met de Jake en de Na'vi, dat moeten jullie zelf in de bioscoop kijken.


De film gaat niet alleen over technologie maar ook over spiritualiteit, de film laat ook zien hoe de mensheid met haar natuur omspringt ... wat in de film Avatar gebeurt, gebeurt op Aarde ook, stukken natuur zoals het Amazonegebied worden omgehakt c.q. vernietigd voor hout, bergen worden overal ter wereld aangetast voor het verkrijgen van steen, marmer en noem maar op.
Grote gebieden in Afrika verdwijnen voor het bouwen van steden, voor diamantmijnen en voor het delven van allerlei grondstoffen die Afrika rijk is.
Zelfs op de Noordpool wil straks Shell gaan boren en wat hebben wij (de NASA) gedaan door een krater op de maan te maken?
De gevolgen zullen misschien wel vele jaren later bekend worden. Misschien dat de generaties na ons er de gevolgen van zullen dragen.

Pandora


De 3D versie van Avatar, kost 12,50 euro per persoon inclusief bril, maar de film is meer dan de moeite waard om het in 3D te bekijken. Het voegt letterlijk een andere dimensie toe. De kleuren in de film zijn overwegend blauw, dat komt omdat de Na'vi ook blauw getinte wezens zijn. Maar goed de beelden in de film zijn prachtig en alles gloeit op, van mos, planten, lianen, vuurvliegjes en allerlei ander wezens. Het is zo'n mooie wereld dat je ondanks alle gevaren eigenlijk daar zou willen leven.

Ik ga nu niet vertellen dat Avatar een aftreksel is van allerlei films, dat zou ook niet terecht zijn, want laten we eerlijk zijn in iedere film heb je altijd de "good" en de "bad" guys en iets om voor te vechten of te sterven, met een bijbehorende love story of juist een wraakactie.

Maar ik zie wel veel overeenkomsten met andere films, Pandora staat voor de moeder Aarde, oftewel het Amazonegebied in Brazilië (de Longen van de Aarde) die in veel films als scenario te vinden is.
De groep wetenschappers is net zoiets als de reisgenoten van de film Lord of the Rings. We zien de geavanceerde vliegtuigen die heel veel hebben van de Star Wars films, de bestuurbare robots van de mariniers die je ook in Robocop zag. De muziek is zo uit de tekenfilm Lion King overgenomen (Afrikaans sound), de dieren zijn uit de pre-historie tijdperk oftewel van de films van Jurrasic Park. De vliegende draken doen erg sterk denken aan de Dragon films en vooral Eragon.
Maar ook de Na'vi vertonen heel veel gelijkenissen met de Jar Jar Binks uit Star Wars, terwijl de mariniers zo uit de films Alien en Starship Troopers komen.
Volgens velen heeft Avatar het verhaallijn van de tekenfilm Pocahontas of Dance with Wolves en vooral met dat laatste ben ik ook mee eens.

Maar hoe dan ook, ik heb erg genoten van de film Avatar.
Het zien van een 3D film is niet echt nieuw, al in 1983 heb ik Jaws 3D gezien, toen kreeg je een papieren bril met twee kleuren plastic, het glas voor je linker oog is rood, dat voor je rechter oog is cyaan (groenachtig blauw). Met zo'n bril kon je last van hoofdpijn krijgen en de diepte dimensie viel op zich mee, al was het nog altijd beter dan geen bril.
Maar de 3D van nu is stukken beter, je hebt inderdaad in het begin een beetje het gevoel dat je draaierig wordt maar dat komt omdat je ogen aan de bril moet wennen, maar na 10 minuten is het voor je ogen geen punt meer. En de 3D bril, die moesten we na de afloop van de film inleveren.

3D bril in de jaren 80


Saillant detail is dat de filmscript al vanaf 1994 dateert, echter de technologie was nog niet zo ver om de visie van James Cameron te verfilmen, daarom heeft hij 15 jaar moeten wachten om dat te kunnen realiseren en anno 2009/2010 is dat hem gelukt.
De vraag is niet of Cameron een 3D bioscoop revolutie heeft ontketend, maar meer nog dat dit de nieuwe hype wordt voor film en tv. Zeker met de komst van 3D televeisie in het verschiet, zal dit geen jaren meer duren. En uiteindelijk zul je de bijbehorende bril straks ook niet meer nodig hebben.

Hieronder kun je de Avatar trailler zien, helaas niet in 3D:





De officiële website van Avatar:
www.avatarmovie.com
.

Bookmark and Share

Geen opmerkingen: