11 november 2009

The story continues ...

Vandaag werd officieel bekendgemaakt dat Bruno Senna in 2010 in een Formule 1 wagen van start zal gaan. Eigenlijk een jaar later dan gepland, maar uiteindelijk heeft de neef van de beroemde F1-rijder Ayrton Senna da Silva (drievoudig F1 wereldkampioen) zijn doel binnen 5 jaar weten te bereiken.

Bruno is geboren in Sao Paulo op 15 Oktober 1983 en is pas sinds 2004 serieus aan de autosport begonnen. Hij begon in 2004 bij de Formula BMW in Engeland, daarna twee seizoenen (2005 en 2006) in de Formula 3 in Engeland om vervolgens weer twee seizoenen (2007 en 2008) in de GP2 Series te rijden. In 2008 wist hij vice-kampioen te worden in de GP2 Series.
In 2009 heeft hij meegedaan aan de 24 uur van Le Mans, hij werd 41ste met het Franse team Oreca in de prototype Courage-Oreca.

Bruno Senna


Maar zijn rijderschool begon ongtewijfeld toen hij tegen zijn oom ging karten op Ayrton Senna's prive kartbaan waar ze jaren de grootste lol samen beleefden. Na de dood van zijn oom heeft Bruno daarna niet veel meer gereden om uiteindelijk in 2004 het racevirus te hebben opgelopen dat hem nu, 5 jaar later tot de hoogste trede van de autosport zou brengen. Natuurlijk helpt de naam Senna enorm, al was het alleen uit marketingtechnisch oogpunt. Maar hoe dan ook, je moet tegenwoordig wel enigzins snelheid hebben om in de Formule 1 te kunnen rijden. De tijden waar men zich met een zak geld bij een F1 team kon inkopen zijn al lang voorbij.

Bruno Senna is de enige zoon van de zus Ayrton Senna, Vivianne Senna Lalli die ook een dramatisch leven achter de rug heeft, nadat haar broer in 1994 tijdens de GP van Imola in Italie was omgekomen, verloor ze ook haar man in 1996 die verongelukte met zijn motor. Sinds de dood van haar broer is zij verantwoordelijk voor de Ayrton Senna Foundation, die Braizliaanse straatkinderen helpt aan een beter toekomst.

Ayrton en Bruno Senna in 1993


Het is dan ook bijzonder om wederom de bekende kleuren van de helm van zijn oom weer op de baan terug te zien. Zoals jullie weten ben ik een fan van zijn oom en voor deze jongeman die ikzelf vorige jaar nog in Belgie op het Spa circuit heb zien rijden zal ik zeker duimen in 2010.

Dat Bruno Senna talent heeft getuigt zijn snelheid, tijdens testen voor Honda in 2008 bleef hij slechts 0,3 seconden achter de snelste tijd van Jenson Button (de huidige F1 werelkampioen).
In 2009 was hij in de race voor een stoeltje bij Honda, echter deze trok zich terug uit de F1 en werd overgenomen door Brawn GP die uiteindleijk wel een Braziliaan in dienst nam maar niet Bruno Senna kozen maar Rubens Barrichello, die veel meer ervaring heeft.

Ik verwacht van hem in 2010 zeker geen bijzondere prestaties, hij moet eerst zijn 1ste jaar Formule 1 hebben gehad voordat hij de meeste beginnersfouten heeft meegemaakt. Pas dan kan hij zich beginnen te ontwikkelen. Buiten dat hij komt ook nog eens in een gloednieuw F1 team, namelijk Campos Meta.


Ayrton en Bruno Senna


Campos is eigendom van Spanjaard, Adrian Campos Suner, die hoe toevallig ook in 1987 en 1988 Formule 1 heeft gereden, in die tijd reed Ayrton Senna in de McLaren op weg naar zijn eerste F1 wereldtitel.
Die hij uiteindelijk in 1988 zou weten binnen te halen, waarna nog twee wereldtitels zouden volgen, in 1990 en 1991.

Toen Ayrton Senna het McLaren F1 team verliet, zei hij iets opmerkelijks: "If you think I'm good, just wait until you see my nephew Bruno".


Maar goed volgend seizoen staat wederom een Senna aan de start van een GP, jammer dat zijn oom dat nooit heeft kunnen meemaken want hij zou erg trots zijn geweest op zijn neefje.
.

Geen opmerkingen: