09 november 2009

20 jaar geleden was er een muur.

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat de beruchte Berlijnse Muur omvergehaald werd. De Berlijnse Muur was een constructie met diverse obstakels, met een breedte van 100 m en een lengte van 45,3 km die in wezen een onderdeel was van de Duits-Duitse grens.

Berlijnse Muur (1961-1989)


De Duits-Duitse grens was ongeveer 1378 km lang en vormde de grens tussen de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland. Dit was tevens de grens tussen het Westen (NAVO en Europese Gemeenschap) en het Oostblok (Warschaupact en Comecon).
Oftewel de scheiding tussen West-Berlijn en Oost-Berlijn.

De Duits-Duitse grens was in wezen een onderdeel van Het IJzeren gordijn en daarmee het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland.


Verdeling van Duitsland en Berlijn


De muur heeft ruim 28 jaar lang (van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989) West- en Oost-Berlijn van elkaar gescheiden.
De Berlijnse Muur heeft jarenlang families van elkaar gescheiden, kinderen werden van hun ouders gescheiden, echtgenoten werden uit elkaar gerukt, kortom een menselijk drama heeft zich voorgedaan en al die jaren kon men niet bij elkaar komen. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn ongeveer tweehonderd mensen om het leven gekomen.

Ikzelf ben nooit in Berlijn geweest, wie er wel geweest is, is Angeleyes, zij heeft tijdens een schoolreis Berlijn bezocht en uiteraard de beroemde checkpoint Charlie gezien.

Checkpoint Charlie


Checkpoint Charlie was een controlepost bij een doorgang in de Berlijnse Muur op de grens van de Amerikaanse en Russische sector.
De naam Charlie kwam uit het spellingsalfabet van de NAVO, namelijk van het letter C.
Naast checkpoint Charlie bestonden ook checkpoint Alpha en Bravo.
Direct na de val van de Berlijnse Muur werden ook de checkpoints opgeheven.

De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 was niet het spontane gevolg van een stomme fout tijdens een persconferentie, maar doorgestoken kaart, een handje geholpen werd door een topfunctionaris van de SED, de communistische regeringspartij van de DDR.

De Berlijnse Muur is weliswaar fysiek verdwenen maar virtueel zal zij nog een paar generaties op het netvlies blijven bestaan.

Bouw Berlijnse muur (1961)


Kennelijk heeft de mensheid niets maar dan ook niets geleerd van eeuwen lang oorlog laat staan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, die nog vers in het geheugen waren gegrift toen men met de bouw van de muur was begonnen. En toch deed men het ....
.

Geen opmerkingen: