14 juni 2009

Peugeot wint Le Mans 2009

Le Mans 2009 winnaar, Peugeot 908 HDi FAP


De winnaar was dit keer de Peugeot 908 HDi FAP (nr. 9) met aan het stuur David Brabham (Engeland), Alexander Wurz (Oostenrijk) en Marc Gene (Spanje), alle drie ex-F1 rijders.
Voor Alexander Wurz was het de tweede keer dat hij Le Mans won, in 1996 won hij voor de eerste keer Le Mans in de TWR-Porsche.

De 2de plaats ging ook naar Peugeot (nr. 8), eigenlijk wel frapant te noemen, want deze tweede Peugeot werd bestuurd door drie Fransen, Sebastien Bourdais (F1 rijder, nu rijdend bij Toro Rosso), Franck Montagny en Stephane Sarrazin, (de laatste twee eveneens ex-F1 rijders) je zou bijna verwachten dat zij Le Mans zouden winnen. Zij hadden immers ook de pole position gereden.

De 3de Peugeot (nr. 7) met de rijders, Pedro Lamy (Portugal),
Christian Klien (Oostenrijk) en Nicolas Minassian (Frankrijk) werd helaas dit jaar slechts zesde. Ook in deze bolide zaten twee ex-F1 rijders, namelijk Lamy en Klien.

De 3de plaats ging naar artsrival van Peugeot, namelijk Audi. Hoewel Audi hier de laatste 5 jaren op rij Le Mans heeft gewonnen, is het dit jaar niet gelukt. Maar niet getreurd, want Audi heeft in totaal al acht keer op Le Mans gewonnen, een absoluut record.
De Audi R15 TDI werd bestuurd door Rinaldo Capello (Italie), Tom Kristensen (Denemarken) en ex-F1 rijder Allan McNish (Monaco).

De laatste keren dat Peugeot op Le Mans won, was in 1992 en 1993. Nu 16 jaar later is het wederom Peugeot gelukt om Le Mans te winnen en wel voor de derde keer.
Saillant detail is dat in 1993 Geoff Brabham de rijder was, terwijl nu zijn broer David Brabham aan het stuur was van de winnende Peugeot, zoon van de 3-voudig (1959, 1960 en 1966) Formule 1 Wereldkampioen, Jack Brabham.

Podium Le Mans 2009


De finish van Le Mans was vooral een Peugeot feestje, zeker wanneer alle drie de Peugeot's achter elkaar de laatste ronden reden en in de aller laatste meters werd de winnende Peugeot geescorteerd door de overige twee Peugeot's ... wat een teamspirit!

De beste Nederlander was Charles Zwolsman, hij werd 7de, terwijl Christijan Albers 9de werd. Jos Verstappen werd 13de (na een probleem met de versnellingsbak). Peter Kox werd 39ste.
Jeroen Bleekemolen en Tom Coronel werden 25ste in de Spyker, Maar omdat zij in de GT2-klasse reden werden zij hier alsnog 5de.

Volgende jaar weer een spannend Le Mans ... met een elektrische aangedreven bolide?
.

Geen opmerkingen: