06 juni 2009

Boekrecentie: De Orde

Welke boekenliefhebber kent dat gevoel niet?

Je begint met het lezen van een boek, maar vooraf is er de soms moeilijke keuze, welke? -soms staat het boek al maanden of zelfs jaren keurig op de boekenplank ... en dan ineens loopt zijn lezer naar de boekenplank toe, tilt hem op en kijkt onderzoekend naar de kaft en vraagt zich af, zal ik deze gaan lezen?
Ondertussen dwaalt zijn ogen door de boekenplank onbewust op zoek naar een spannender exemplaar, maar hij vind niets en neemt het boek dat hij in zijn handen heeft mee ... ver van de boekenplank-.

Eenmaal op de sofa of zijn bed, opent de lezer het boek en leest de eerste bladzijde die hij tegen komt op zoek naar het begin van het verhaal. Het verhaal wordt verteld en bladzijde na bladzijde blijft het de lezer boeien zodanig dat hij niet eens merkt dat het alweer laat is en morgen wederom een werkdag is en hij dus vroeg uit de veren zal moeten.
Na zijn werk komt hij thuis, heel even moet hij zijn "leeswoede" intomen en wachten tot het tijd daarvoor is. Nadat hij b.v. de hond uitgelaten heeft, de tafel heeft gedekt, gegeten heeft en geholpen heeft met afruimen, voelt hij zich als een klein kind dat nu een verhaal te horen krijgt.

De draad van het verhaal wordt weer opgepakt en langzamerhand zuigt het verhaal de lezer letterlijk en figuurlijk in een andere wereld, ver van de echte wereld ... hij hoort geen mensen meer praten, is de tv aan of uit? Dat doet er ook niet toe, kortom hij is zolang hij leest in een andere wereld en peinst er niet over om zonder slag of stoot terug te keren.

Vervolgens wordt zo'n boek in een week of 2-3 verslonden om vervolgens op een dag tot de afschuwelijke ontdekking te komen dat hij vanavond het boek uit zal lezen. Ineens komt het eind in zicht en terwijl hij bezig is met het lezen van de laatste woorden en zijn lippen deze nog niet hebben voorgelezen aan zijn ziel ... staat zijn ziel al in vlam en vuur.
Het boek is uit, als in een shocktoestand blijft hij nog even staren naar de laatste bladzijde om die vervolgens plotseling dicht te klappen waarbij de lezer met een lege gevoel achterblijft en een beetje beduusd het boek wegstopt.

Precies, dat laatste gevoel heb ik de laatste twee dagen overgehouden na het lezen van een boek van Tim Willocks, met als titel, De Orde.

Het leuke is dat ik dit boek twee jaar geleden kocht bij Selexyz
en nog wel op de afdeling Engelse boeken, dat komt omdat het boek toen alleen in het Engels verkrijgbaar was met als titel, The Religion. Maar zoals veel Engelse boeken die ik heb, bleef ook deze een tijdje op de boekenplank, wachten op die ene dag.

Vorig jaar tijdens een boekenbeurs liep ik tegen de Nederlandse vertaling van dat boek op en ik kocht hem meteen, echter tot mijn schrik was de Nederlandse uitvoering twee keer zo groot en dik en drie keer zo zwaar ... eenmaal thuis gekomen legde ik hem op de boekenplank naast de Engelse uitvoering en daar verbleef hij netjes tot ik hem een paar weken terug begon te lezen en ik moet bekennen, had ik hem maar eerder gelezen.

Nederlandse en Engelse uitvoering van De Orde


Het verhaal begint op De Karpaten in 1540. Een twaalfjarige jongen genaamd Mattias Tannhauser is bezig met het maken van een zwaard. Op het moment dat hij het zwaard laat afkoelen wordt zijn dorp door Turken overvallen, zijn kleine zusje wordt in koelen bloede vermoord, zijn moeder wordt verkracht en daarna vermoord. Mattias gebruikt zijn nieuwe zwaard tegen de aanvallers en dood een paar van hen zonder enige vrees voor zijn leven.
Hierdoor maakt hij grote indruk op de Turkse legeraanvoerder, die hem het leven spaart en hem met zich meeneemt.

Het tweede scenario van het verhaal, speelt zich af in Malta in het jaar 1565. In dat jaar besluit Suleiman de Grote, sjah van de Ottomanen een heilige oorlog te voeren tegen de Christelijke ridders van de Maltezer Orde. De Turken noemen deze ridders de Hellehonden. Zelf noemen deze ridders zich De Orde.

Mattias had nooit de bedoeling om naar Malta te gaan, maar op verzoek van de Franse gravin Carla La Penautier heeft hij alsnog besloten om samen met haar naar Malta af te reizen.
Zijn doel was om haar verloren zoon terug te vinden, maar het loopt allemaal anders dan hij had gewild. In Malta aangekomen komt hij tot de conclusie dat het vinden van haar zoon niet zo makkelijk is, zoals hij had gehoopt. Ondertussen vallen de Turken het eiland aan en kunnen zij het eiland niet verlaten. Terwijl hij de jongen tracht te vinden om hem zo uit de alles vernietigende Heilige Oorlog te kunnen bevrijden wordt hijzelf door een wrede Inquisiteur op de hielen gezeten. Wat hij niet weet is dat wat hij op het eiland zoekt de ondergang van de Inquisitie zal betekenen.

In het boek staat een van de meest spectaculaire belegeringen uit de militaire geschiedenis centraal, namelijk de belegering van Malta. In wezen het laatste Middeleeuwse conflict tussen Oost en West. De Bijbel versus de Koran, Rome versus Mekka, Christen versus Moslim.

Het boek laat zien hoe wreed de oorlog in die tijden is geweest, het is ook gruwelijk in detail geschreven, maar naast al het geweld is er ook plaats voor het menselijk deel van het verhaal, zoals haat, liefde, erotiek, vertrouwen, verraad, heldhaftigheid, trots, eer, wanhoop, volharding en overleven.

Ik vond het een prachtig boek, waarbij met name de laatste 150 bladzijden achter elkaar gelezen moeten worden ... want stoppen kun je niet, en net zoals de helden uit het boek zeggen: "Tot het einde".

Welk boek zal ik nu eens pakken?
.

Geen opmerkingen: