02 juli 2007

Hemingway


Ernest Miller Hemingway is geboren in Illinois op 21 juli 1899 en gestorven in Idaho op 2 juli 1961. Hemingway was een Amerikaanse schrijver.

Hij begon zijn carrière als nieuwsschrijver voor een krant in Kansas City op zeventienjarige leeftijd.

Hemingway werd rond de Eerste Wereldoorlog afgekeurd, vermoedelijk vanwege zijn ogen. In plaats van soldaat te worden, werd hij vrijwilliger bij het Rode Kruis. Hij reed mee in een ambulance aan het Italiaanse front. Op 8 juli 1918 raakte hij zwaargewond en verbleef een paar maanden in het ziekenhuis.

Na zijn terugkeer in Amerika heeft hij voor verschillende Amerikaanse en Canadese kranten gewerkt en werd naar Europa gestuurd om verslag te geven over onder andere de Griekse Revolutie.

Hij heeft ook veel van zijn ervaring gedurende de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor zijn boeken.

Hemingway was al drie keer getrouwd geweest toen hij voor de vierde keer met Mary Welsh in 1944 trouwde. Hij is de vader van drie kinderen (twee dochters en een zoon).

In 1953 won Hemingway met het boek The old man and the sea (1952) de prestigieuze Pulitzer Prijs. Een jaar later zou hij de Nobelprijs voor de literatuur winnen. Hemmingway werd vooral in Europa bekend door zijn boek Death in the afternoon (1932), over de stierengevechten in de Spaanse Pamplona. En mede hierdoor is het stadje Pamplona wereldwijd bekend.

Hemingway werd bekend door zijn korte verhalen, die gekenmerkt worden door een unieke, sobere en laconieke verhaaltrant. Zijn stijl zou grote invloed uitoefenen op het moderne Amerikaanse proza.

In zijn laatste levensjaren, leed hij vooral aan zware depressies, die periode bracht hij hoofdzakelijk op Cuba door. Op 2 juli 1961 besloot hij zijn leven te beëindigen, door een schot uit zijn favoriete geweer.

Bizar is dat hij niet de enige in zijn familie was die zelfmoord pleegde. Zijn vader, broer, zuster en zijn kleindochter kwamen op dezelfde manier aan hun eind.

Geen opmerkingen: