Hoeveel verdient de hedendaags F1 coureur?
Als je het mij persoonlijk vraagt, ben ik geneigd om te zeggen: "Veels te veel".
Nu kun je wel zeggen: "Maar F1 is een gevaarlijke sport".
Dat is ook zo, maar het is niet de enige gevaarlijke sport en geloof mij, er zijn ook gevaarlijke sporten waar men veel minder verdient.
Maar dat is ook het geval bij minder gevaarlijke sporten, kijk maar naar voetbalspelers.
Binnen de F1 zelf zijn er ook behoorlijke verschillen terwijl het een gevaarlijke onderneming voor iedereen blijft, toch zit er een verschil van maar liefst 29.850.000 euro tussen de beste en de slechtst verdienende F1 coureur respectievelijk Fernando Alonso en Bruno Senna.
Je kunt ook zeggen, nee het verschil in salaris heeft te maken met de prestaties van een coureur. Bijvoorbeeld als je kampioen of zelfs meervoudig kampioen bent. Je kunt ook het aantal gewonnen GP's in de berekening nemen. Dat is deels ook zo, maar het heeft ook te maken met ervaring, sponsors en marketingdoeleinden.
Als je de juiste familienaam hebt, dit geldt met name voor familieleden van beroemd of voormalige F1 wereldkampioenen, dan lig je goed in de F1 markt. Dit geldt met name voor Bruno Senna (neef van Ayrton Senna, wereldkampioen 1988, 1990 en 1991) en Nico Rosberg (zoon van Keke Rosberg, wereldkampioen 1982).
Daarnaast als je een goede sponsor hebt zoals Fernando Alonso, dan wordt zijn salaris bijna volledig door de sponsor (in dit geval door Santander) betaald, dus daar heeft het budget van Ferrari niet onder te lijden. En zo zijn er meer factoren die het salaris van een F1 coureur beïnvloeden.
Hoe het ook mag zijn of worden berekend, het feit is dat de ene meer verdient dan de ander en dat kun je hieronder duidelijk zien. Je ziet ook meteen dat het niet altijd zo is, dat wie het meest verdient ook daadwerkelijk de meeste punten binnenhaalt.
Je ziet meteen dat Alonso bijna 2x zoveel krijgt als Hamilton maar daartegen 16 punten minder heeft gescoord dan de McLaren rijder.
Verder zie je dat de Ferrari rijders samen goed zijn voor 44 miljoen euro, terwijl het McLaren team slechts 25 miljoen betaalt voor zijn coureurs. Maar als je naar de Red Bull coureurs kijkt, dan worden die jongens zwaar onderbetaald, beiden krijgen slechts 6,2 miljoen ... maar deze jongens staan wel momenteel één en twee in het WK en het Red Bull team staat met 312 punten op plaats één in het constructeurs WK, terwijl McLaren (304) en Ferrari (238) respectievelijk één en twee staan.
Wat je ook ziet is dat zowel Rosberg als Schumacher even veel verdienen, terwijl Schumacher een zevenvoudig wereldkampioen is terwijl Rosberg nog zijn eerste GP moet winnen.
Je ziet ook dat de kampioenen van 2008 en 2009 niet even veel verdienen, Hamilton krijgt 16 miljoen en Button moet genoegen nemen met 9 miljoen euro.
En wie is de best betaalde rookie, dat is de Duitser Nico Hulkenberg met 700.000 euro. Maar goed ik zou al genoegen nemen met het salaris van de Braziliaans rookie Lucas di Grassi (200.000 euro).
Maar welke coureur levert het meeste op in verhouding met zijn salaris?
Dus hoeveel betaalt eigenlijk een team aan een coureur per WK-punt?
Dat kun je hieronder zelf constateren.
De verrassing is groot. We zien dat Red Bull de minste kosten per WK-punt heeft van het hele veld en deze wegen niet zo zwaar op het budget waardoor de inkomsten vele malle groter zijn dan de uitgaven per WK-punt.
Zo zien we dat Sebastian Vettel het hoogste rendement van alle F1 coureurs, één WK-punt kost bij hem slechts 2.648 euro terwijl je bij Alonso 212.766 euro moet neertellen.
Verrassend in deze lijst is de Force India coureur, Adrian Sutil die mede door zijn lage salaris goedkope WK-punten voor zijn team kan scoren.
Allemaal duur zijn de WK-punten van Jarno Trulli bij Lotus, 3 miljoen ... tot op heden heeft hij geen één WK-punt gescoord.
Verder wil ik opmerken dat de salarissen van F1 coureurs doorgaans uit 60% vaste salaris en 30% uit bonussen bestaat, uitzondering hier is het F1 team Red Bull, daar is de regel 40% vaste salaris en 60% bonus.
Bovengenoemde salarissen zijn exclusief inkomsten uit merchandising of sponsoractiviteiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten