06 oktober 2009

Amália Rodrigues

Vandaag, 6 oktober 2009 is het alweer 10 jaar geleden dat de grootste fado zangeres aller tijden, Alia Rodrigues overleed.
Haar volledige naam is, A
lia da Piedade Rebordão Rodrigues, geboren op 23 juli 1920 (sommige beweren dat ze op 1 juli is geboren, dit mysterie is nooit opgelost). in het wijk Peña in Lissabon. Uiteraard wordt ze uitgebreid herdacht in Portugal, maar ook in andere landen als Italië, Frankrijk en Brazilië, waar de fado zangeres grote bekendheid genoot.

Alia Rodrigues


De fado, is vrij vertaald het Portugese levenslied en om het te kunnen zingen moet men zelf een dosis verdriet hebben meegemaakt om het te kunnen vertolken. (Denk ook aan de fenomenale Edith Piaf, een ster in haar eigen genre: "Non je ne regrette rien")

Alia had veel vrienden over de hele wereld, minder bekend is waarschijnlijk dat ze erg bevriend was met acteur Anthony Quinn (geboren in Mexico). Quinn overleed in 2001, twee jaar na Amália.

Ter ere van mijn wijlen opa, moet ik hierbij vermelden dat hij
Alia nog met zijn Portugese gitaar heeft begeleid, lang voordat ze beroemd werd. Ikzelf heb ooit geprobeerd om de 12-snarigertugese guitar van mijn opa te bespelen, echter zonder succes ... het is echt moeilijk, hiervoor heb je echt jaren ervaring en oefening nodig.

Anthony Quinn & Alia Rodrigues


Bekend zijn haar live-optredens in New York en Japan.
Het bekendste lied van de koningin van de fado was zonder twijfel, "Uma Casa Portuguesa".
Wereldwijd kent zij slechts haar gelijken in vrouwen als Maria Callas en Edith Piaf.





Dat Amália een voorbeeld was voor alle fado zangeressen getuigt het feit dat overal in de wereld fado zangeressen te vinden zijn: Kumiko Tsumori (Japan), Marcela Ortiz Aznar (Mexico), Luisa Notarangelo (Italie), Jelena Radan (Kroatie) en uit Nederland, Daisy Correira (Portugese moeder en Nederlandse vader).

In Portugal wordt de fado zangeres Mariza dos Reis Nunes (in Mozambique geboren) gezien als haar opvolger. Ikzelf zie haar opvolgster meer in de zangeres Dulce Pontes hoewel zij officieel geen fado zangeres is, heeft zij juist een impuls gegeven aan de fado-muziek.
Een andere fado zangeres die ik persoonlijk ook erg goed vind, is Christina Branco. Erg bekend in Nederland door o.a. haar duet met Blof.


Amália overleed thuis in haar eigen huis aan de Rua de São Bento in Lissabon. Haar huis is tegenwoordig een druk bezocht museum voor iedere fado liefhebber.

Alia Rodrigues huis/museum in Lissabon

Amália Rodrigues ligt begraven in de Mosteiro dos Jerónimos, temidden van koningen en belangrijke Portugese personen, zoals Vasco da Gama, Luís de Camões en Fernando Pessoa.
En natuurlijk hoort A
lia Rodrigues ook in dit rijtje thuis, ze was immers heel belangrijk voor Portugal.

Mosteiro dos Jerónimos (Lissabon)

.

Geen opmerkingen: