26 juli 2009

Massa bijna verongelukt in Hongarije

Dat Formule 1 ondanks alle veiligheidsmaatregelen een gevaarlijke sport blijft, is geen twijfel mogelijk.

Gisteren tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije deed zich een geval voor, die erg veel verdacht leek op het dodelijke ongeluk van Ayrton Senna in 1994 op het circuit van Imola.
Wat nu het geval is geweest, uit de wagen van Rubens Barrichello vielen een paar onderdelen uit waarvan eentje, een metalen veer van zo'n 12 centimeter een eigen weg ging leiden en met een hoge snelheid tegen de helm van Ferrari rijder Felipe Massa kwam, waarna hij in de bandenstapels terecht kwam. Dat de klap ernstig was getuigen de foto's hieronder.

Felipe Massa na de ongeluk als hij uit de auto wordt uitgehaald


Felipe Massa als hij richting de helikopter gaat


De Ferrari van Massa na de impact in de bandenstapels


De impact van de metalen veer was zo heftig dat Massa een hersenschudding, een snee op zijn voorhoofd en een schedelbreuk opliep. Redenen genoeg om hem meteen per helikopter naar de dichtstbijzijnde ziekenhuis te vervoeren, waar hij gisterenavond geopereerd werd, hij is nu buiten levensgevaar en bevindt zich momenteel op de intensieve care waar hij minimaal 48 uur in slaap gehouden en beademd zal worden.

Situatieschets


De vraag is of Massa dit seizoen nog zal rijden?
In principe wel. Maar hij zal de GP van Europa en België missen en pas in Italië misschien weer mogen rijden, als alles goed gaat. Echter volgens de dokter van de FIA, kan de herstel van de Braziliaan maanden kunnen duren. We zullen zien.





Verder zal de FIA een onderzoek instellen naar de wagen van Rubens Barrichello, van het F1 team BRAWN GP.
BRAWN GP staat nu nr. 1 in de constructeurstitel en de teamgenoot van Barrichello is de nr. 1 in de coureurskampioenschap.
Voor BRAWN GP niet zo'n geweldige reclame na wat er met Massa gebeurd is.

Wat is toeval?
Het feit is dat Rubens Barrichello zelf in 1994 op Imola ook een ongeluk heeft gehad, waar hij zijn pols brak toen zijn Jordan tegen een hek aanvloog.
Hierdoor kon hij die zondag niet aan de race meedoen, terwijl landgenoot Ayrton Senna tijdens de race dodelijk verongelukte.
Ook moet we niet vergeten dat de Oostenrijker Roland Ratzenberger tijdens de kwalificatie op zaterdag ook in Imola dodelijk verongelukt is.
En nu 15 jaar later gebeurt wederom een ongeluk met een Braziliaan onder bijna dezelfde omstandigheden.


Ongelukken in de F1 n.a.v. vliegende voorwerpen:

- GP van Frankrijk 1972 - De Lotus van Emerson Fittipaldi rijdt over een steentje heen. De steen vliegt de lucht in om vervolgens op de helm van de Oostenrijker Helmut Marko terecht te komen met als gevolg een blinde oog;

- GP van Zuid-Afrika 1977 - Zuid-Afrikaan Tom Pryce rijdt een baancommissaris over, die het circuit overstak om een in brand zijnde wagen te blussen, echter zijn brandblusser kwam hard tegen de hoofd van Pryce aan en beide stierven ter plek.

- GP van Italië 1978 - Tijdens de start op Imola, waar Ronnie Peterson dodelijk verongelukt is, kreeg een ander coureur, De Italiaan Vittorio Brambilla, een band op zijn hoofd, gelukkig voor hem kwam hij er levend uit met alleen een hersenschudding;

- GP van Oostenrijk 1987 - De Zweed Stefan Johansson, rijdt op Zeltweg een hert aan, zijn McLaren wordt total loss maar Johansson overleeft de ongeval;

- GP van Italië 1995 - Een onboard camera vliegt uit de Ferrari van de Fransman Jean Alesi om vervolgens op de Ferrari van zijn teamgenoot Gerhard Berger te komen. De onboard camera vloog gevaarlijk dichtbij de helm van Berger en hij overleeft het en komt met de schrik vrij.

- GP van Italië 2006 - Tijdens de trainingen, verloor Pedro de la Rosa een van de spiegels op zijn McLaren, echter de spiegel zou geen andere wagen of piloot hebben geraakt.


Formule 1 zal altijd een gevaarlijke sport blijven, hoe goed de veiligheid ook zal zijn.
.

Geen opmerkingen: