01 januari 2009

Slowaks Euro

Vanaf heden hebben de muntenverzamelaars weer een euroland erbij namelijk, de Republiek van Slowakije die de eigen munt (Slowaakse kroon) bij de jaarwisseling heeft omgeruild voor de euro.

En daarmee is het voormalige Oostblokland (een Rooms-Katholiek land, iets groter dan Nederland met slechts 5,5 miljoen inwoners) het zestiende EU-land met de euro als betaalmiddel.



Hiervoor gaan zelfs de banken op 1 januari open, zodat de Slowenen meteen het Nieuwjaar goed kunnen beginnen en de euro's zo snel mogelijk verspreid worden over Slowakije. Maar men gaat verder, er is immers een kredietcrisis en dus moet het geld gaan rollen als het ware, dus in het weekend van 3 en 4 januari moet het bankpersoneel ook overuren maken, want de banken zijn dan ook open ... het lijkt wel "uitverkoop".



Maar goed, na Slowakije betalen nu zo'n 329 miljoen inwoners van de Europese Unie met hetzelfde munt. Doelstelling is om uiteindelijk in alle EU-landen de euro in te voeren zodat men aan de opgestelde Maastricht-criteria kan voldoen.

Maar er zijn "kapers op de kust" bij wijze van een formele uitzondering mogen zowel Denemarken als Groot-Brittanniƫ hun eigen munt nog behouden. De vraag is nu niet of ze ooit de euro gaan invoeren, maar hoelang ze dit gaan volhouden?

.

Geen opmerkingen: