03 mei 2007

San Marino


Ondertussen heb ik het al een paar keer gehad over de GP van San Marino. Dus tijd om een stukje te schrijven over de oudste nog bestaande Republiek ter wereld, San Marino. Eigenlijk is het een dwergstaat in Centraal-Italië en daarmee ook één van de kleinste landen ter wereld. Hoewel San Marino volledig omgeven is door Italië, is het geen lid van de Europese Unie. Maar de valuta is wel in euro’s en vanwege de kleine aantallen in omloop erg gewild bij muntenverzamelaars over de hele wereld.

San Marino heeft een oppervlakte van 61 vierkante kilometer en telt ongeveer 30.000 inwoners.

San Marino schijnt in het jaar 301 te zijn gesticht door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de Christenvervolgingen van keizer Diocletianus. Maar Marinus had ook een metgezel en die heeft in datzelfde jaar San Leo gesticht.

Marinus bouwde vervolgens een kapel op de Monte Titano en stichtte een christelijke gemeenschap, die iedereen bescherming en vrijheid van geloof moest bieden. Al gauw kreeg San Marino de reputatie als een toevluchtsoord. Hoewel San Marino als staat niet direct werd erkend, wist het land te overleven en in 1291 werd het eindelijk door de paus erkend. Marinus wordt dan ook gezien als de schenker van de vrijheid.

In de tijd van Napoleon werd het kleine landje in 1797 erkend. Dat gebeurde in 1815 op het Congres van Wennen en in 1815 door de andere Europese landen.

In 1848 werd in San Marino als eerste land ter wereld de gratis gezondheidszorg gevoerd. Een jaar later zocht Garibaldi hier zijn toevlucht nadat hij uit Venetië was gevlucht. Op het Piazza Garibaldi heeft men een monument opgericht ter gedachtenis van deze gebeurtenis.

San Marino is een soevereine staat, maar is sterk afhankelijk van Italië. San Marino heeft tot de 19e eeuw onder protectie van de Kerkelijke Staat gestaan. In 1862 werd San Marino onafhankelijk verklaard door Italië. In 1943 werd San Marino door de Duitsers bezet, terwijl het land neutraal was. Van 1922 tot 1944 was in San Marino de Fascistisch Partij (Partido Fascista Sammarinese) aan de macht. In 1944 werd San Marino door de Britten gebombardeerd maar leed gelukkig weinig schade. In datzelfde jaar werd het land bevrijd.

Tot 1957 werd San Marino geregeerd door coalities van de Communistische en Socialistische Partijen. Sindsdien zijn de Christen-democraten aan de macht.

Als je in San Marino bent, merk je weinig verschil met Italie. Er wonen zelfs veel Italianen in San Marino. De taal is immers Italiaans. Ze zijn erg rooms-katholiek. De inkomsten bestaan voor 60% uit de toerismebranche.


Een andere bron van inkomsten vormen de San Marinese postzegels, die overigens alleen binnen het land zelf geldig zijn. Ze worden uiteraard vooral verkocht aan filatelisten over de hele wereld. De voornaamste landbouwproducten zijn wijn en kaas. Daarnaast zijn bankwezen, kledinghandel, elektronica en keramiek erg belangrijk.


In 2004 ben ik samen met Angeleyes en de kids in San Marino geweest en ik moet bekennen dat het een aparte ervaring was. Het was geweldig om in Italië te zijn geweest en daarbij hoorde ook een bezoekje aan San Marino. Alleen de weg al, dwars door de bergen en riviertjes was de moeite waard. Het weer hielp ook enorm want het was prachtig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten