Het is weer zover, de jaarlijkse Oscar uitreiking (officieel Academy Award of Marit) in het Kodak theatre in Hollywood is weer een feit.
De eerste Oscar uitreiking wedr in 1929 gehouden en nu is het alweer de 81 ste Oscar uitreiking, overigens zonder enige pers, iets wat hedendaags ondenkbaar is.
Maar waar komt Oscar eigenlijk vandaan?
Oscar is bedacht door Art-director Cedric Gibbons, hij ontwierp de Award (toen had het nog geen naam) in 1927, tijdens de lunch tekende hij "Oscar" op een tafelkleed. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was direct enthousiast over zijn schets en gaf het vervolgens aan beeldhouwer Georges Stanley, opdracht om er een beeld van te maken.
Hoe ziet Oscar uit?
Hij is slechts 35,1 centimeter hoog, weegt 3,8 kilo en moet eigenlijk een naakte ridder voorstellen, die met een zwaard de wacht houdt op een filmblik (de heilige graal van de filmindustrie in Hollywood).
Oscar bestaat voor 99% uit brons. De buitenkant van het beeld heeft een gouden dompellaagje van 24 karaats. Daaroverheen is weer een corrosiewerende lak aangebracht, want zonder deze corossiewerende laag zou het beeldje al na enkele weken een bronskleur hebben.
Hoe komt hij aan zijn naam?
Volgens de legende werd de naam Oscar door Margot Herrick, bibliothecaresse en later directielid van de Academy "bedacht". Op een gegeven moment zei ze dat het beeldje als twee druppels water op haar oom Oscar leek. Sinds 1932 spreekt men van de Oscars, de naakte ridder had opeens ook een naam. Echter pas in 1939 maakte de Academy de titel Oscar officieel.
Wie maakt de Oscars?
De Oscars worden sinds 1929 jaarlijks gemaakt door de firma R.S. Owens and Co uit Chicago. Ieder jaar worden 60 stuks voor de winnaars gemaakt, daarnaast worden nog eens 40 reserve exemplaren gemaakt die vervolgens in een kluis gaan. De kostprijs van een beeldje ligt rond de 300 dollar/stuk.
De Oscars kunnen door de winnaar ingeruild worden voor 50.000 dollar. Echter in de gehele geschiedenis van de Oscars heeft nog geen enkele acteur dit gedaan.
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten