Voorgeschiedenis
Zoals jullie weten zijn in de F1 momenteel twaalf teams aanwezig, die je gemakshalve naar gelang hun prestaties ingedeeld kunnen worden als een A-, B- of C-team.
Het spreekt voor zich dat de A-teams vooraan rijden en om de constructeurstitel tegen elkaar strijden terwijl de B-teams de middenmoot vertegenwoordigen en de C-teams de achterhoede vormen en meestal met lege handen aan het seizoen staan, dus puntloos.
Als we naar de afgelopen F1 seizoen kijken dan zien we de volgende indeling, althans zoals ik het zie ... dit wil uiteraard niet zeggen dat het zo is, maar ik denk dat ik een goed beeld weergeef.
In één oogopslag kun je zien wie nu de A-, B- en C-teams, ze staan namelijk op volgorde en de A-teams zijn groen, de B-teams zijn geel en de C-teams zijn rood aangegeven. Ik heb hiervoor de "stoplicht" weergave gehanteerd.
In de laatste kolom (%) zie je het percentage staan, ten opzichte van het aantal te behalen punten voor een F1-team gedurende het hele seizoen. In het geval van Red Bull heeft men 61% van de in totaal 817 punten weten te behalen.
Ook in de F1 kom je de zogenaamde welvaartsverdeling tegen, namelijk het "oude geld" en het "nieuwe geld". Teams die behoren tot de eerste categorie zijn tegenwoordig alleen Ferrari, McLaren en Williams zijn de A-teams van oudsher.
En tot de tweede categorie behoren de andere teams, dus dat is makkelijk te onthouden. Dit kunnen zowel A-, B- en C-teams zijn.
Maar we hebben nog een aparte categorie, de nieuwkomers in de F1, de zogenaamde rookie teams. Hier stuiten we meteen tegen een klein probleem.
Iedereen zal zeggen dat Lotus een A-team en "oud geld" is? Ja, dat is deels waar.
Maar het Team Lotus uit de jaren 50, 60 en 70 is niet hetzelfde team als de Lotus Racing team van dit seizoen. Aangezien de twee alleen het logo gemeen hebben omdat de eigenaar van de huidige Lotus Racing team de licentierechten van het oorspronkelijke Team Lotus heeft gekocht. Dus is het momenteel een nieuwkomer met "nieuw geld" en C-status.
Nu is Williams niet het sterkste team van het veld, al een tijdje niet meer maar ze genieten wel de A-status dankzij hun verleden, toen ze echt onoverwinnelijk waren in de jaren 80 en 90.
Ja, momenteel rijden ze in de middenmoot, dus eigenlijk volgens de bovenstaande verdeling een goede B-team.
Daarentegen zien jullie ook Mercedes bij de A-teams staan, dit komt meer door het aantal punten die ze gescoord hebben dit seizoen (debuutjaar van het nieuwe Mercedes team).
Maar ze horen niet bij de A-teams, ze zijn echt een B-team. Al hebben de "zilveren pijlen" zoals ze worden genoemd in 1954 en 1955 de rijderskampioenschap gewonnen met Juan Manuel Fangio aan het stuur.
Maar goed terug naar de essentie van het verhaal, we dwalen nu af.
Red Bull 2005
In 2005 kocht de slimme zakenman Dietrich Mateschitz het Jaguar Racing team (eigendom van autofabrikant Ford). Ford had het weer van Jackie Stewart (oud F1 kampioen) in 2000 overgenomen, die destijds de naam Stewart Grand prix had. Het Stewart GP team had weer op zijn beurt zijn roots uit de Formula 3 en Formula 3000.
Omdat Jaguar gebruik maakt van de Cosworh krachtbron kreeg de RB1 dezelfde motor onder de motorkap.
In totaal heeft Jaguar, 85 Grand Prixs gereden en niets gewonnen. Echter Stewart GP heeft slechts 49 GP's gereden, één GP gewonnen en een pole position gescoord.
En zo is in 2005 een nieuwe F1 team op de grid verschenen, het Red Bull Racing team, afgekort RBR team. En zo werd een nieuw top team geboren, wat niemand op dat moment wist. In zijn debuutjaar heeft het nieuwe team het niet slecht gedaan, je kunt nu eenmaal geen wonderen verwachten en ze werden 7de in het constructeurskampioenschap met 34 WK-punten. Toenmalige coureurs waren David Coulthard, Vitantonio Liuzzi en Christian Klien.
Red Bull RB 1 - 2005
Red Bull 2006
We zijn nu een jaar verder en Dietrich had weer een verrassing in petto. Dit keer had hij de F1 top ontwerper, Adrian Newey weten over te halen (o.a. met veel geld) voor zijn F1 team te gaan ontwerpen. Adrian Newey kon voor de wagen van 2006, de RB2 niet veel meer betekenen dan wat nieuwe aanpassingen te ontwerpen gedurende het seizoen, maar het bleef behelpen.
Ook de motorwisseling van Cosworth naar Ferrai motoren heeft niet veel meegebracht.
De start van het seizoen verliep ook erg moeizaam voor Red Bull en ze sloten het seizoen af met een 7de plaats in het contructeurskampioenschap maar met minder dan helft van de punten van het vorige seizoen, slechts een miserabele 16 WK-punten.
Nog steeds reden David Coulthard samen met Christian Klien braaf hun rondjes, terwijl een nieuwkomer, Robert Doornbos zich mocht bewijzen tijdens drie GP's waar hij Klien verving.
De pleister op de wond was de podiumplek (3de plaats) van Coulthard in Monaco.
In 2006 besloot Dietrich een tweede F1 team op de startgrid te zetten. Het Toro Rosso F1 team was geboren, een letterlijke vertaling van Red Bull in het Italiaans.
RBR heeft destijds en doet het nog steeds, heel handig gebruik gemaakt van dit tweede team. Zo kon men meer kilometers maken, testen en nieuwe dingen uitproberen.
Terwijl het Red Bull team de "ridder op het witte paard" was, was Toro Rosso de "schildknaap van de ridder" ... of moet ik zeggen stier i.p.v. paard? Achteraf een gouden vondst van Dietrich wederom.
Red Bull RB 2 - 2006
Red Bull 2007
In dat jaar kwam eindelijk de door Adrian Newey geheel ontworpen RB 3 op de startgrid en toen kregen sommige F1 teams al de zenuwen, wat ging dit nieuwe wagen doen het komende seizoen? Maar de wisseling van de leverancier van de F1 banden, van Michelin naar Brigdstone heeft een beetje "roet in het eten" gegooid voor RBR ontwerp.
Want Adrian Newey was niet zomaar een ontwerper die snelle F1 auto's ontwierp, deze man heeft aan de basis van de successen van het F1 team Williams and McLaren. Dus reden genoeg om het ergste te verwachten. Hun geheime wapen zou ook wel eens de Renault krachtbron kunnen zijn, want van de Ferrari motoren hadden ze immers afscheid genomen.
Renault had immers in 2005 en 2006 beide titels gewonnen, zowel de constructeurs als het rijderskampioenschap.
Hoewel het ontwerp van de RB 3 goed genoeg was om de stijgende lijn in te zetten was het niet voldoende om in de top 3 te komen, maar ze werden wel 5de in het kampioenschap met 24 WK-punten.
In dat seizoen reed David Coulthard nog voor het team en zijn teammaat was Mark Webber.
Red Bull RB 3 - 2007
Red Bull 2008
Dan was het de beurt aan de RB 4, zou het er nu eindelijk van komen? Men besloot om geen risico's te nemen en hield zowel David Coulthard als Mark Webber als coureurs aan.
Coulthard had wederom een podium (3de plaats) weten te bemachtigen, dit keer in Canada maar Webber was duidelijk beter over het hele seizoen gezien. Nog steeds met Renault motoren.
Maar wederom kwam de auto niet "uit de verf" en RBR moest aan het eind van het seizoen constateren dat ze een stap terug hadden gemaakt, ze werden weer 7de in het tenniskampioenschap met 29 WK-punten (nogal altijd 5 WK-punten minder dan in een debuutjaar). Nee, de zaken stonden er niet goed voor RBR aan het eind van het seizoen.
Iedereen had ondertussen genoeg Red Bull (energie drank) naar binnen gegoten maar dat gaf hun geen vleugels.
Red Bull RB 4 - 2008
Red Bull 2009
Nadat Adrian zijn ontwerper wederom geheel had aangepast aan de nieuwe regels werd de RB5 van stal gehaald en zag het levenslicht. Toen de RB5 voor het eerst te zien was, zag je al dat dit een goede wagen zou zijn er was al een soort gloed om de auto heen gekomen die je alleen nog op de Ferrari's, McLaren's en William's had gezien.
En wederom werden de RBR's aangedreven door een Renault motor.
En wederom had Dietrich een nieuw "wapen" tot zijn beschikking, Sebastian Vettel. Een jonge F1 coureur die in 2007 en 2008 zijn sporen bij het "baby team" Toro Rosso had verdiend.
Het was Vettel die de eerste overwinning en pole position aan de Toro Rosso gaf in 2008, iets wat de Red Bull zelf nog niet had weten te bereiken.
Vettel mocht naast Webber de Red Bull naar de top rijden en dat deden ze, ineens had de Red Bull echt vleugels gekregen en de eerste overwinning kwam al na drie GP's, tijdens de GP van China wist Vettel de eerste pole position en de overwinning voor Red Bull te behalen.
Daarna volgenden nog drie zeges van Vettel en twee van Webber en vele podiumplaatsen van beide. Hierdoor werd RBR een serieus A-team en een bedreiging voor de gevestigde orde zoals Ferrari en McLaren.
In het constructeurskampioenschap werd RBR tweede, die het moest afleggen tegen de Brawn GP, die in zijn debuutjaar een klasse apart was. Maar RBR liet de Ferrari en McLaren teams ver achter zich. Eindelijk had de RBR de lang verwachte A-status weten te bereiken.
Red Bull RB 5 - 2009
Red Bull 2010
De tweede plaats van het team in 2009 smaakte naar meer en met hetzelfde koppel coureurs ging men weer de strijd aan, dit keer om het constructeurskampioenschap binnen te halen.
Ook dit seizoen zouden de RBR's door de Renault motoren worden aangedreven.
De RB6 en Vettel waren de ultieme geheime wapens van RBR. Maar aan het begin van het seizoen ging het anders dan verwacht, ondanks het feit dat de RBR de snelste wagen was, werd dit niet altijd verzilverd in een overwinning.
Uiteindelijk wist RBR al in de voorlaatste GP in Brazilie het constructeurskampioenschap binnen te halen, de eerste missie van het team was een feit en reden voor een grootse feest bij RBR.
Door de contructeurstitel te winnen werd de A-status van RBR een feit en ze horen voortaan naast teams als Ferrari, McLaren, Williams en Renault te staan.
Ze zijn geëindigd met 44 punten meer dan McLaren en 102 punten meer dan Ferrari, dat is geen kwestie van geluk meer, maar gewoon een betere wagen hebben.
In het rijderskampioenschap ging het ook niet vlekkeloos, althans niet voor Vettel .. Alonso was leider in het kampioenschap na twee races en bleef dat ook in de laatste drie races, terwijl de McLaren coureurs en Mark Webber afwisselend de leider in het WK overnamen van elkaar.
Vettel heeft nooit de kans gehad om de WK te leiden, veel heeft hij de laatste race in Abu Dhabi gewonnen die hem ook meteen zijn eerste wereldtitel heeft gegeven.
Red Bull RB 6 - 2010
Sebastian Vettel werd wereldkampioen en zo was het feest van RBR compleet en zo vielen alle puzzelstukjes op hun plek; Adrian Newey + RB6 + Renault + Christian Horner + Sebastian Vettel = Titel 2010!
RBR heeft in totaal 498 punten (256 van Vettel en 242 van Webber) bij elkaar gereden.
15 pole positions waarvan 10 door Vettel en 5 door Webber gezet.
9 overwinningen, 5 door Vettel en 4 door Webber gewonnen.
20 podiums, waarvan beide coureurs verantwoordelijk waren, 10 podiums elk.
6 snelste ronden, beide coureurs hebben dit 3 keer achter hun naam weten te zetten.
Een prachtige lijst voor het verse constructeurs wereldkampioen.
En zo werd een top team in zes seizoenen geboren en de kunst is nu om die positie vast te houden in de komende seizoenen. En we weten allemaal hoe dat gaat, verandering van regels, motor, ontwerper, team leiding of coureur kunnen de stijgende lijn teniet doen.