Le Mans 2009 winnaar, Peugeot 908 HDi FAP
De winnaar was dit keer de Peugeot 908 HDi FAP (nr. 9) met aan het stuur David Brabham (Engeland), Alexander Wurz (Oostenrijk) en Marc Gene (Spanje),
alle drie ex-F1 rijders.Voor Alexander Wurz was het de tweede keer dat hij Le Mans won, in 1996 won hij voor de eerste keer Le Mans in de TWR-Porsche.De 2de plaats ging ook naar Peugeot (nr. 8), eigenlijk wel frapant te noemen, want deze tweede Peugeot werd bestuurd door drie Fransen, Sebastien Bourdais (F1 rijder, nu rijdend bij Toro Rosso), Franck Montagny en Stephane Sarrazin, (de laatste twee eveneens ex-F1 rijders) je zou bijna verwachten dat zij Le Mans zouden winnen. Zij hadden immers ook de pole position gereden.
De 3de Peugeot (nr. 7) met de rijders, Pedro Lamy (Portugal), Christian Klien (Oostenrijk) en Nicolas Minassian (Frankrijk) werd helaas dit jaar slechts zesde. Ook in deze bolide zaten twee ex-F1 rijders, namelijk Lamy en Klien. De 3de plaats ging naar artsrival van Peugeot, namelijk Audi. Hoewel Audi hier de laatste 5 jaren op rij Le Mans heeft gewonnen, is het dit jaar niet gelukt. Maar niet getreurd, want Audi heeft in totaal al acht keer op Le Mans gewonnen, een absoluut record.De Audi R15 TDI werd bestuurd door Rinaldo Capello (Italie), Tom Kristensen (Denemarken) en ex-F1 rijder Allan McNish (Monaco).
De laatste keren dat Peugeot op Le Mans won, was in 1992 en 1993. Nu 16 jaar later is het wederom Peugeot gelukt om Le Mans te winnen en wel voor de derde keer.
Saillant detail is dat in 1993 Geoff Brabham de rijder was, terwijl nu zijn broer David Brabham aan het stuur was van de winnende Peugeot, zoon van de 3-voudig (1959, 1960 en 1966) Formule 1 Wereldkampioen, Jack Brabham.
Podium Le Mans 2009
De finish van Le Mans was vooral een Peugeot feestje, zeker wanneer alle drie de Peugeot's achter elkaar de laatste ronden reden en in de aller laatste meters werd de winnende Peugeot geescorteerd door de overige twee Peugeot's ... wat een teamspirit!
De beste Nederlander was Charles Zwolsman, hij werd 7de, terwijl Christijan Albers 9de werd. Jos Verstappen werd 13de (na een probleem met de versnellingsbak). Peter Kox werd 39ste. Jeroen Bleekemolen en Tom Coronel werden 25ste in de Spyker, Maar omdat zij in de GT2-klasse reden werden zij hier alsnog 5de.
Volgende jaar weer een spannend Le Mans ... met een elektrische aangedreven bolide?
.
Op Le Mans is het nu donker en we gaan een mooie nachtrace tegemoet, voor diegene die dat vannacht willen volgen is hierbij de RTL livestream link voor op je PC.Klik op het plaatje hieronder om Le Mans LIVE te volgen.Geniet ervan!.
Morgen is het weer zover, dan gaat de 77de editie van Le Mans van start. Wederom zal het een strijd zijn tussen de diesels van Audi en Peugeot. Wie had dat ooit durven denken, dat een diesel een benzinemotor zou verdrijven uit de racerij, want laten we eerlijk zijn, de dieselmotoren regeren op Le Mans sinds hun intrede in 2006.
De pole position is in ieder geval in handen van de Team Peugeot Total,
achtervolgt door een Audi op minder dan één seconde. In de top 7 zitten alle drie de Peugeot's en Audi's, alleen de wagen van Pescarolo Sport zitten op een mooie vierde plaats.
Le Mans circuit
Zoals altijd in Le Mans zien we onder de coureurs veel namen uit de Formule 1 en een paar beroemdheden staan.
Wat dachten jullie van de volgende ex-formule 1 coureurs: Allan McNish, Jos Verstappen,
Christijan Albers, Pedro Lamy,
Tiago Monteiro, Marc Gene, Marco Apicella, Gianmaria Bruni, Mika Salo,
Jan Magnussen, Olivier Panis, Tomas Enge, Anthony Davidson, Christian Klien, Franck Montagny, Stephane Sarrazin, Sebastien Bourdais, Jean-Christophe Boullion, Olivier Beretta, Alexander Wurz, David Brabham, Eric van de Poele, Narain Karthikeyan en Hideki Noda.
Daarnaast zullen ook een tweetal aankomende talenten meedoen, namelijk Bruno Senna, de neef van de beroemde Ayrton Senna. Nicolas Prost, de zoon van Alain prost en Leo Mansell, de zoon van Nigel Mansell. Zowel Ayrton Senna als Allain Prost en Nigel Mansell hebben ooit tegen elkaar gestreden in de Formule 1 (in de jaren '80 en '90). De geschiedenis herhaald zich weer?
Verder doet ook een filmacteur mee aan Le Mans dit jaar, namelijk Patrick Dempsey die de rol van dokter Shepherd in de TV-serie Grey's Anatomy vertolkt. Hij zal in de kleuren van de Cardiac Surgery Sponsorship rijden. Aan Le Mans hebben al eerder filmacteurs meegedaan, zoals Steve McQueen en Paul Newman.Hierbij het uitzendschema op RTL7:
Zaterdag 13 juni: 14.55-15.10 uur Start
Zaterdag 13 juni: 19.45-20.00 uur Update
Zaterdag 13 juni: 23.20-23.35 uur Update
Zondag 14 juni: 11.15-11.45 uur Update
Zondag 14 juni: 14.55-15.05 uur Finish
Zondag 14 juni: 19.30-20.00 uur Samenvatting.
Om wat leven in de brouwerij te brengen heb ik sinds vandaag een heuse virtuele vijver, in Hawk's vijver zwemmen vijf mooie goudvissen.
Als je met de muis over de vijver gaat, dan zullen de vissen je volgen, je kunt ze dus in een kringetje laten zwemmen. Je kunt ze ook virtueel voederen, maar niet teveel voederen.
Hawk's vijver
Verder heb ik de achtergrondmuziek omgezet naar een radiozender, momenteel is dat Sky Radio ... via de mediaplayer moet je wel op de PLAY (blauwe rondje met witte driehoek) knop klikken om het radiostation te kunnen beluisteren, verder kun je het geluid zachter of harder (blauwe schuifbalk) zetten, of zelfs allemaal uitzetten via de STOP knop (witte vierkant).
Mediaplayer
Veel plezier op Hawk's blog.
.
Welke boekenliefhebber kent dat gevoel niet?
Je begint met het lezen van een boek, maar vooraf is er de soms moeilijke keuze, welke? -soms staat het boek al maanden of zelfs jaren keurig op de boekenplank ... en dan ineens loopt zijn lezer naar de boekenplank toe, tilt hem op en kijkt onderzoekend naar de kaft en vraagt zich af, zal ik deze gaan lezen?
Ondertussen dwaalt zijn ogen door de boekenplank onbewust op zoek naar een spannender exemplaar, maar hij vind niets en neemt het boek dat hij in zijn handen heeft mee ... ver van de boekenplank-.
Eenmaal op de sofa of zijn bed, opent de lezer het boek en leest de eerste bladzijde die hij tegen komt op zoek naar het begin van het verhaal. Het verhaal wordt verteld en bladzijde na bladzijde blijft het de lezer boeien zodanig dat hij niet eens merkt dat het alweer laat is en morgen wederom een werkdag is en hij dus vroeg uit de veren zal moeten.
Na zijn werk komt hij thuis, heel even moet hij zijn "leeswoede" intomen en wachten tot het tijd daarvoor is. Nadat hij b.v. de hond uitgelaten heeft, de tafel heeft gedekt, gegeten heeft en geholpen heeft met afruimen, voelt hij zich als een klein kind dat nu een verhaal te horen krijgt.
De draad van het verhaal wordt weer opgepakt en langzamerhand zuigt het verhaal de lezer letterlijk en figuurlijk in een andere wereld, ver van de echte wereld ... hij hoort geen mensen meer praten, is de tv aan of uit? Dat doet er ook niet toe, kortom hij is zolang hij leest in een andere wereld en peinst er niet over om zonder slag of stoot terug te keren.
Vervolgens wordt zo'n boek in een week of 2-3 verslonden om vervolgens op een dag tot de afschuwelijke ontdekking te komen dat hij vanavond het boek uit zal lezen. Ineens komt het eind in zicht en terwijl hij bezig is met het lezen van de laatste woorden en zijn lippen deze nog niet hebben voorgelezen aan zijn ziel ... staat zijn ziel al in vlam en vuur.
Het boek is uit, als in een shocktoestand blijft hij nog even staren naar de laatste bladzijde om die vervolgens plotseling dicht te klappen waarbij de lezer met een lege gevoel achterblijft en een beetje beduusd het boek wegstopt.
Precies, dat laatste gevoel heb ik de laatste twee dagen overgehouden na het lezen van een boek van Tim Willocks, met als titel, De Orde.
Het leuke is dat ik dit boek twee jaar geleden kocht bij Selexyz en nog wel op de afdeling Engelse boeken, dat komt omdat het boek toen alleen in het Engels verkrijgbaar was met als titel, The Religion. Maar zoals veel Engelse boeken die ik heb, bleef ook deze een tijdje op de boekenplank, wachten op die ene dag.
Vorig jaar tijdens een boekenbeurs liep ik tegen de Nederlandse vertaling van dat boek op en ik kocht hem meteen, echter tot mijn schrik was de Nederlandse uitvoering twee keer zo groot en dik en drie keer zo zwaar ... eenmaal thuis gekomen legde ik hem op de boekenplank naast de Engelse uitvoering en daar verbleef hij netjes tot ik hem een paar weken terug begon te lezen en ik moet bekennen, had ik hem maar eerder gelezen.
Nederlandse en Engelse uitvoering van De Orde
Het verhaal begint op De Karpaten in 1540. Een twaalfjarige jongen genaamd Mattias Tannhauser is bezig met het maken van een zwaard. Op het moment dat hij het zwaard laat afkoelen wordt zijn dorp door Turken overvallen, zijn kleine zusje wordt in koelen bloede vermoord, zijn moeder wordt verkracht en daarna vermoord. Mattias gebruikt zijn nieuwe zwaard tegen de aanvallers en dood een paar van hen zonder enige vrees voor zijn leven.
Hierdoor maakt hij grote indruk op de Turkse legeraanvoerder, die hem het leven spaart en hem met zich meeneemt.
Het tweede scenario van het verhaal, speelt zich af in Malta in het jaar 1565. In dat jaar besluit Suleiman de Grote, sjah van de Ottomanen een heilige oorlog te voeren tegen de Christelijke ridders van de Maltezer Orde. De Turken noemen deze ridders de Hellehonden. Zelf noemen deze ridders zich De Orde.
Mattias had nooit de bedoeling om naar Malta te gaan, maar op verzoek van de Franse gravin Carla La Penautier heeft hij alsnog besloten om samen met haar naar Malta af te reizen.
Zijn doel was om haar verloren zoon terug te vinden, maar het loopt allemaal anders dan hij had gewild. In Malta aangekomen komt hij tot de conclusie dat het vinden van haar zoon niet zo makkelijk is, zoals hij had gehoopt. Ondertussen vallen de Turken het eiland aan en kunnen zij het eiland niet verlaten. Terwijl hij de jongen tracht te vinden om hem zo uit de alles vernietigende Heilige Oorlog te kunnen bevrijden wordt hijzelf door een wrede Inquisiteur op de hielen gezeten. Wat hij niet weet is dat wat hij op het eiland zoekt de ondergang van de Inquisitie zal betekenen.
In het boek staat een van de meest spectaculaire belegeringen uit de militaire geschiedenis centraal, namelijk de belegering van Malta. In wezen het laatste Middeleeuwse conflict tussen Oost en West. De Bijbel versus de Koran, Rome versus Mekka, Christen versus Moslim.
Het boek laat zien hoe wreed de oorlog in die tijden is geweest, het is ook gruwelijk in detail geschreven, maar naast al het geweld is er ook plaats voor het menselijk deel van het verhaal, zoals haat, liefde, erotiek, vertrouwen, verraad, heldhaftigheid, trots, eer, wanhoop, volharding en overleven.
Ik vond het een prachtig boek, waarbij met name de laatste 150 bladzijden achter elkaar gelezen moeten worden ... want stoppen kun je niet, en net zoals de helden uit het boek zeggen: "Tot het einde".
Welk boek zal ik nu eens pakken?
.
Vanochtend heb ik een nieuwe functie aan mijn blog toegevoegd, namelijk een zoekfunctie.
Nu is het mogelijk om middels een trefwoord door mijn artikelen te zoeken en zo het bijbehorende artikel snel te vinden.
Ik zou zeggen, probeer het eens.
.